DELA

Raka frågor på lagtingets frågestund-Toivonen: När ska ni avgå Karlström?

När ska Fredrik Karlström avgå? Vad menade lantrådet med att ”inte kasta sten”? Varför togs inte Fredrik Karlströms agerande upp i landskapsregeringen innan Nyan skrev om saken? Tre frågor handlade direkt eller indirekt om Fredrik Karlströms agerande när lagtinget höll frågestund på onsdagen.

Har du förtroende för landskapsregeringen? Tyck till i månadens Åland gallup här!

Stephan Toivonen (ÅLD) ställde frågan rakt ut.

– När tänker ni avgå?

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) avser inte avgå, även fast han både erkände att han gjort fel, bad om ursäkt och konstaterade att politik är en förtroendebransch.

– Jag känner att jag har förtroende som näringsminister, men förmodligen är mitt förtroende som amatörepidemiolog är borta. Jag har inte som avsikt att avgå, så länge det förtroendet finns.

Katrin Sjögren (Lib) frågade lantrådet Veronica Thörnroos (C) vad hon menade när hon på måndagens presskonferensen kommenterade kontroverserna kring Fredrik Karlström med att det politiska etablissemanget ska vara försiktig med att tycka till.

Lantrådet konstaterade att politiker granskas hårt generellt, men att alla händelser inte slås upp.

– Det var det jag avsåg, att om man anser sig själv felfri ska man kasta första stenen.

Katrin Sjögren uppfattade uttalandet som ”sublima hot” mot oppositionen, som hör till auktoritära stater.

– Har oppositionen ingen rätt att ställa frågor? Det är grundbulten i vår demokrati. Det är oppositionens uppgift att granska makten. Jag tycker uttalandet är synnerligen allvarligt. Vi har våra medel: frågestund, skriftliga frågor, spörsmål och misstroende. Inget av det här kan vara obekanta för lantrådet. Jag tycker det är under all kritik att lantrådet uttalar sig så här.

Veronica Thörnroos svarade att hon inte alls ifrågasätter de demokratiska verktygen.

– När jag läser in mig på sociala medier, där även aktiva kommunalpolitiker finns, med partifärg, kan jag bli tveksam till det otroligt höga tonläget. Bankandet på bröstet, att jag kan och jag vet och att den som nu har felat inte har någon rätt. Det är det ­jag ifrågasätter.

Katrin Sjögren kontrade ­med att lantrådet i så fall borde ha varit tydlig med det.

– Nu uppfattade oppositionen det som ett direkt hot.

Samtidigt frågade Sjögren om lantrådet tror att debaclet försvårar Ålands legitima rätt att bestämma om smittskyddslagstiftningen.

– Frågeställningen är spekulativ, men om jag ska ge ett svar är och nu så är svaret nej. Jag tror inte det påverkar hanteringen av frågorna i Helsingfors.

Inte viktigt nog?

Ingrid Zetterman (Lib) frågade lantrådet varför hon inte agerat och diskuterat näringsministerns agerande innan uppgiften publicerades i Nya Åland.

– Var inte ärendet tillräckligt viktigt för att agera innan media fick tag i det?

Veronica Thörnroos konstaterade att hon inte kan erinra sig att landskapsregeringen haft något regelbundet veckomöte före Nya Ålands avslöjande.

Ingrid Zetterman anser det vara ett märkligt beteende att inte vidta åtgärder förrän det blev offentligt.

– Var och en får göra egen bedömning, men att jag under nyårshelgen kallat till möte … nej, så pass angeläget var det inte att avbryta kollegornas ledighet, svarade lantrådet.

Hon klargjorde också att hon nu anser att hon varit nog tydlig med vad hon tycker i frågan.

– Och oberoende vad jag tycker, så har Karlström har redan varit till Sverige och det som redan skett kan inte göras ogjort.

Svara på månadens gallup

Har du fortfarande förtroende för landskapsregeringen? Svara på månadens gallup här. 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp