DELA

Mycket varmare än normalt

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Senaste tiden har bjudit på en försmak på vad som komma skall. Temperaturerna har de senaste dagarna varit mycket högre än normalt för maj.

För hela maj är normal medeltemperatur 8,5 grader och under de tre senaste dagarna har medeltemperaturen för dygnen varit över 10 grader vilket är anmärkningsvärt mycket varmare och ändå är vi bara i början av maj – mycket ovanligt.

Det har kommit c:a 8 mm regn i början av maj men de senaste dagarna har det varit både torrt och varmt som fått fart på björkblomningen till alla allergikers förtret. Vindarna har mest varit väldigt svaga eller vindstilla som fått fjärdarna att bli jämförda med golv.

Ingen förbättring för allergikerna syns heller utan den närmaste tiden blir både torr och varm, som får björken att fortsätta blomma och närmar sig mycket höga halter.

Trots värmen så har vi på Åland klarat oss från stora bränder i fjolårsfönan (peppar-peppar)*. Men snart grönskar årets gräs och då minskar risken men å andra sidan blir det då dags för gräspollen.

Det har blivit full fart på alla vårblommor som exploderat samtidigt och Facebook är full med bilder på blomster. Senaste helg har många ägnat sig åt att vårstäda sommarstugan och uteserveringarna i Mariehamn börjar bli befolkade.

Soldyrkarna har börjat suga åt sig strålarna i hopp om en vacker sommarbrun färg. Båtägarna har fått bråttom att få båtarna på vattnet för att ta årets första båttur som alltid känns lite extra.

Trots värmen som närmat sig sommartemperaturer skall man nog inte ta ut sommaren i förskott även om värmen ser ut att hålla i sig ett bra tag till. Ytvattentemperaturen i Ålands hav har raskt stigit till trakterna runt 6 grader och i de inre vikarna några grader högre än så.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan

*Texten skrevs någon timme innan markbranden i Lumparsund utbröt i går.