DELA
Foto: Karin Erlandsson

Museet fylldes till bredden då 25 år firades

”En juvel på Åland” säger kulturminister Tony Asumaa om Önningebymuseet.

Han var inte den enda som ville hylla på 25-årsfesten igår. I museet trängdes långt över hundra personer som tackade, mindes och hyllade.

Gun-Britt Törnberg från Önningeby har varit aktiv i styrelsen de senaste femton åren.

– Museet betyder mycket för byn. Folk samlas här, och man har kalas och aktiviteter. Museet betyder mycket för gemenskapen i byn.

Bakom de 25 åren ligger mycket frivilligarbete. Marita Tikander hör till dem som städat vindar, mockat dynga och allt däremellan.

– Museet är viktigt, jag hoppas det med åren kan byggas ut ännu mer. Vem skulle samla all den här konsten om inte just det här museet gjorde det?

Nuvarande ordförande Kjell Ekström som varit med sedan början och är den som letar upp konsten att köpa in, fick särskilt mycket lovord av dem Nyan pratade med.

– Kjell är central för att museet ska verka, hur skulle det annars gå, säger Marita Tikander och kulturminister Tony Asumaa håller med.

– Jag hoppas motorn orkar brumma på ytterligare 25 år. Bakom Önningebymuseet ligger oerhört mycket arbete av många frivilliga, men nog är det Kjell som är motorn i det hela.

Asumaa hänvisar till sommarens utställning när han beskriver museet.

– Önningebymuseet är en av Ålands viktigaste pärlor, en riktig juvel. Visst kanske de är lite trångbodda, men museet är också gemytligt. Det är alltid en bra stämning då man kommer hit.

Gunnar Westerholm är barnbarnsbarn till Önningebykolonisten och grundaren Victor Westerholm.

– Då jag var barn var kolonin i princip glömd, det vi ser idag är ett fantastiskt resultat av hårt arbete.

<”Byline tfn”>