DELA
Foto: Jonas Edsvik

Momsen försvinner vid Cdon-köp

Ålänningar kan handla på sajten Cdon.fi utan att betala moms eller tull.

Varorna postas på Åland utan att passera någon skattegräns på vägen till kunden.
Momsen försvinner när en åländsk kund köper en vara på sajten Cdon.fi och betalar via e-faktura.

När köpet är gjort kommer en orderbekräftelse från Cdon där priset för varan är detsamma som annonseras på sajten. I det här fallet gäller det en dvd-box som kostar 44,95 euro plus porto. Totalt blir det 47,90. Men på e-fakturan som kommer några dagar senare står ett lägre pris – utan moms. Fakturan är på 38,63 euro. Säljare är Cdon.com med en postboxadress i Mariehamn. Betalningen går till Qliro som har en svensk adress. Att sälja en vara momsfritt till Åland från Finland eller något annat land är i sin ordning även om värdet på varan överstiger den momsfria gränsen. Varan ska tullas in när den går över skattegränsen till Åland. I vanliga fall får mottagaren ett meddelande från tullen om att ett paket har anlänt och att det lämnas till posten när det är färdigt intullat.

Så går det inte i det här fallet.

Åländsk poststämpel

Några dagar efter att dvd-boxen beställts och fakturan betalats kan paketet hämtas på mottagarens närmaste postkontor – utan någon skattegränsförtullning.

Paketet har en Posten Åland-stämpel.

Avsändare är aktiebolaget Cdon Alandia, som är ett dotterbolag till Cdon.com, som i sin tur ägs av aktiebolaget Qliro Group. Avsändaren har också en postboxadress i Mariehamn – men inte samma som Cdon.com.

Vi har under hösten vid flera tillfällen köpt varor från Cdon.fi som alla har betalats via e-faktura – utan moms – och avhämtats på posten utan skattegränsförtullning.

Alla paket har postats på Åland, med Cdon Alandia som avsändare.

Det totala värdet på de fyra beställningarna var 273 euro. Momsen skulle ha varit 65 euro.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!