DELA
Foto: Joakim Holmström

Misstroende mot landskapsregeringen

Liberalerna och Socialdemokraterna kräver att vicelantrådet Harry Jansson avgår från sin post. I annat fall lämnar man in ett misstroendeyrkande mot landskapsregeringen.

Liberalerna och Socialdemokraterna ger Harry Jansson allvarlig kritik för sin hantering av en JO-begäran i sitt misstroendeyrkande, som inlämnades till lagtinget sent på torsdagseftermiddagen.

”Det har framkommit att vice lantrådet sökte uppmärksamhet i frågan, använde tillfället för en självstyrelsepolitisk strid om JOs befogenheter och dessutom hävdat att grundlagen även till de delar som gäller Åland, inte behöver följas rakt av”, skriver de bägge partierna i en gemensam motion undertecknad av alla i partigrupperna.

Man avslutar:

”Vi ber, med hänvisning till § 27 i lagtingsordningen, att lantrådet ber talmannen befria vice lantrådet Harry Jansson från uppgiften, och utser en minister mer lämpad att inneha posten. Om lantrådet inte genomför en sådan förändring för Ålands bästa ber vi att lagtinget förklarar att regeringen inte längre åtnjuter lagtingets förtroende.”

Läs mer i morgondagens Nyan!

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp