DELA

Åland fick minst regn i landet i juni

I Finland hann sju dagar med högsommarvärme ackumuleras under juni månad. Överlag var månaden 1-2,5 grader varmare med de största avvikelserna på Åland. På Åland hade man även den minsta nederbörden på 50 år.

Början av månaden var tidvis sval och ostadig, medan vädret mot slutet av månaden blev betydligt varmare och samtidigt torrt i en stor utsträckning. Det rapporterar Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande.
De största avvikelserna från normala temperaturer observerades på västkusten och på Åland.

”Sammanlagt sju högsommardagar uppmättes i vårt land. Vanligtvis är det högsommarvärme i Finland under åtta dagar i juni. Granskat per ort var antalet dagar med högsommarvärme emellertid i allmänhet 3–5 fler än normal.”, skriver man.
Under sex av sju dagar med högsommarvärme steg temperaturen i Finland till över 30 grader. Senast förekom så här många 30 graders överskridningsdagar i juni 2013, då de också var sex stycken. Månadens högsta temperatur, 32,9 grader, uppmättes vid Björneborgs flygplats den 28 juni.

Nederbördsmängderna i juni var i landets södra och västra delar samt i Lappland i stor utsträckning mindre än normalt. Ställvis blev nederbördsmängden mindre än hälften av den typiska mängden.
”Den 11,1 millimeter som uppmättes i Jomala på Åland, innebar den näst torraste juni månad i stationens cirka 50-åriga historia.”
Minst regnade det i Lumparland, där nederbördsmängden var 9,1 millimeter i juni. Den största nederbördsmängden under ett enskilt dygn var 39,2 millimeter, som uppmättes vid Teeriranta i Kuusamo den 15 juni.