DELA
Foto: Jonas Edsvik
Energiminister Alfons Röblom (HI) säger att det inte är någon vits att ansöka om solcellsstöd mer i år. Pengarna är slut – även det anslag som ännu inte godkänts. Till vänster syns näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).

Ministern: Ingen idé lämna in ansökan om solceller mer i år

Det är ingen större vits att ansöka om solcellsstöd mera i år.
– Om alla ansökningar som nu kommit in beviljas fullt stöd så kommer vi upp till 750 000 euro, säger energi-minister Alfons Röblom (HI).

I början av veckan hade 331 ansökningar om solcellsstöd lämnats in till landskapet. På torsdagen uppger Alfons Röblom att om alla dessa ansökningar skulle godkännas och få fullt stöd så skulle man nå upp till de 750 000 euro som landskapet föreslår i förslaget till tredje tilläggsbudget som just nu processas i lagtinget.

– Så nu är det ingen idé att skicka in fler ansökningar, i nuläget, säger Alfons Röblom.

Bland de 331 som ansökt hittills i år finns både hushåll och företag och Nya Åland har inte fått ta del av fördelningen mellan grupperna. Det maximala belopp som hushåll och företag kan få skiljer sig åt.

Nästa års budget

I måndagens lagtingsdebatt, när Marcus Måtar (Ob) avslöjade att det i dag godkända anslaget överskridits, uppgavs att 500 000 av de 750 000 euro som ingår i tilläggsbudget tre redan var beviljade.

Just nu förhandlar landskapsregeringen om nästa års budget och en av frågorna är vilken typ av stöd man ska ta med där. Enligt det som sagts i lagtinget vill man rikta stöd åt andra typer av energiomställningsformer nästa år.

Alfons Röblom tycker ändå att det är väldigt positivt att så många ålänningar tagit chansen och investerat i solceller.

– Då gör man något åt sin egen elräkning, man gör något för sig själv och samtidigt bidrar man till att utöka mängden förnybar energi på Åland.

Har det diskuterats att utöver de pengar som nu finns i tilläggsbudget tre utöka anslaget för solceller ytterligare?

– Nej, det har inte diskuterats. Tanken var att i tilläggsbudget tre få så pass mycket medel att vi kunde hålla kvar solcellsstödet tills vi presenterar nya initiativ, men nu märker vi, med tanke på det stora intresset, att pengarna inte räcker till. Så nu jobbar vi vidare med nästa års budget och återkommer om hur vi tänker med fortsättningen.

Oklar tidpunkt

Nya Åland har frågat vid vilken tidpunkt som det godkända reservationsanslaget för solcellsstöd överskreds, men enligt Alfons Röblom är det svårt att ta reda på. Från samma budgetmoment tas även en rad andra stöd, tillgänglighetsstöd och stöd exempelvis för att installera hissar, vilket landskapet fått många ansökningar om i år.

– Så det är inte bara pengar till solceller, men trycket på solceller är stort.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp