DELA
Foto: Annica Lindström

Mindre material i ny kajentreprenad

Mindre mängd material ska göra kaj 3-bygget så mycket billigare att anbuden kan antas. Det är den principen som gäller när kajbygget nu bjuds ut igen.

I början av oktober avslöjade Nya Åland att upphandlingen av byggentreprenaden då hade avbrutits eftersom totalsumman blev för hög. Mariehamns Hamn ab:s styrelseordförande Roger Jansson uppgav då för tidningen att anbudssumman översteg 20 miljoner euro medan taket då var satt till 18 miljoner euro.

Förra veckan lades annonsen om den nya upphandlingen ut på webbplatsen Hilma. Entreprenaden är uppdelad i fem delentreprenader och anbudstiden går ut den 17 december.

Vad har ni gjort för att få ner totalkostnaden, Roger Jansson?

– Det är ganska enkelt. Det material som används – stålrör, stålspont, armeringsjärn och betong – har vi försökt minska samtidigt som vi behåller en tillräcklig hållfasthet.

Hur går det till?

– Om det ursprungligen handlade om till exempel hundra rör av en viss dimension så har vi sett att man kan klara det med 80 rör av en lite annan dimension. Kan man göra en sådan förändring så sparar vi in på alla fyra materialområden.

Täcker den beräknade ursprungskostnaden på 18 miljoner euro?

– Jag vill inte nämna någon totalsumma nu när vi har en ny upphandling på gång. Ett bolag är ju inte bundet till en budget på samma sätt som till exempel en kommun, men vi måste ju klara av att finansiera bygget och därför har vi hela tiden försökt hålla kostnaderna nere.

Läs mer i måndagens Nya Åland!