DELA
Foto: Jonas Edsvik

ÅM i V75 startar: ”Min chansspik vinner”

TRAV. På lördag drar ÅM i V75 igång. Tävlingen pågår under fem veckor och förutom ära tävlar deltagarna också om fina priser.

Svante Wasén på Ombudet är självsäker. I helgen sätter han sju rätt.

– Min chansspik vinner, säger han.
Det är återigen dags för åländska mästerskapen (ÅM) i V75. Tävlingen pågår under fem veckor och man deltar genom att lämna in ett V75-system på högst 192 rader till något av de åländska spelombuden.

I och med att ombuden är lika många till antalet, fem, som tävlingen innehåller omgångar kommer representanter från de olika ombuden varje vecka att dela med sig av sina tips.

Först ut är Svante Wasén på Ombudet i Maxinge. Lördagens V75-omgång avgörs på Bergsåker i Sundsvall och på sitt system har han förlitat sig på två spikar och tre tvåhästarslås.

Jaha, Svante. Nu är det dags. Du väljer att spika 3 Hot Pride i V75-3 och 4 Zenit Brick i V75-7. Motivera.

– Zenit Brick har bästa läget gentemot de främsta motbuden, kommer från seger, når troligtvis ledningen och är dessutom kuskförstärkt med Erik Adielsson. En solklar spik i mina ögon.

– Hot Pride är i dagsläget tredjehandsfavorit i sitt lopp, men jag chansspikar i tron att Hot Pride bara vinner. Hästen är i bra form, byter huvudlag och testas troligtvis i jänkarvagn. Som jag ser det laddar man för ledningen och därifrån ska hästen slås. De främsta motbuden, Island Life och Angle of Attack, tilltalar mig inte särskilt denna omgång. Island Life går upp i klass och möter nu tuffare hästar än tidigare medan Angle of Attack gör debut på distansen och dessutom lottats till ett spår långt ut på vingen.

Har du ytterligare något drag i omgången som du vill lyfta fram?

– Ja, 9 Above All Ås (V75-6) är väldigt bortglömd. Det är en häst i toppform och som trivs på vinterbana. Nu när loppets stora favorit Ready For More är struken är utfallet helt öppet och då skulle jag inte våga ta bort Above All Ås från kupongen.

Har du något generellt tips till de som ämnar vara med i tävlingen? Vad ska man tänka på när man utformar sitt system?

– Det där är ju individuellt men jag skulle råda spelarna att inte förlita sig allt för mycket på spelexperternas utlåtanden. Spelar man rakt av efter experterna lär det troligtvis inte bli hög utdelning på sju rätt.

Svante Wasén menar också att man inte bör stirra sig blind på spelprocenten.

– Jag försöker att inte påverkas av allmänheten. Därför gör jag alltid en grundram utan att överhuvudtaget titta på spelprocenten. Annars är det lätt att man i slutändan bara streckar första-, andra- och tredjehandsfavoriter, vilket inte resulterar i ett särskilt unikt system.

Hur många rätt blir det för din del på lördag?

– Jag hoppas att sjuan sitter nu. Jag har en riktigt bra känsla när jag tittar på mitt system och har svårt att se var på kupongen jag skulle spricka.

Övriga åländska spelombud utöver Ombudet i Maxinge är: Shell Select i Mariehamn, Tipsettan, Mattssons i Godby och Hugos i Hammarland.