DELA
Foto: Madelen Holmström<07_Bildrubrik>PLUS I PLÅNBOKEN Skatteåterbäringen som många ålänningar får blir ett välkommet tillskott inför julen.

Miljonregn över Åland till julen

Fjorton miljoner euro betalas till åländska hushåll i skatteåterbäring i december.

Samtidigt ska över femtusen ålänningar betala restskatt.
Skatteförvaltningen betalar in återbäringen för 2014 på bankkonton i morgon torsdag.

På Åland handlar det om knappt fjorton miljoner euro som fördelas mellan 18 236 ”privatkunder”, som skattebetalarna kallas i skatteförvaltningens statistik.

Den genomsnittliga skatteåterbäringen blir 763 euro per person. På riksnivå är den genomsnittliga återbäringen lägre, 665 euro.

5 229 ålänningar ska betala kvarskatt på totalt nio miljoner euro för fjolåret. Fördelat per person blir det 1 719 euro. På riksnivå är kvarskatten per personkund 1 428 euro.

I Finland får 3,3 miljoner personer återbäringar på totalt 2,2 miljoner euro. Av skatteåterbäringarna till personer ligger 79 procent mellan fem och tusen euro.

På riksnivå ska bara fem procent av kvarskattebetalarna betala över 5 000 euro, men deras andel av kvarskatterna är 57 procent. Om kvarskattebeloppet är 170 euro eller högre delas beloppet i två rater. Förfallodagen för den första raten var i går, den 1 december. Den andra raten ska betalas i februari.

401 samfund på Åland får kvarskatt på totalt 3,4 miljoner. Och 404 samfund får återbäring på totalt 2,2 miljoner.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!