DELA

Medis nya rektor ser fram emot en aktiv höst

Johanna Kyander börjat som ny rektor på Medis. Hon ser det nya jobbet som en spännande utmaning.

Medis nya rektor är skåningen Johanna Kyander. När Nya Åland träffar henne har hon suttit fem dagar på den nya posten. Hon väntar ivrigt på att höstterminen ska sätta igång och bläddrar förtjust igenom läsårets kurskatalog som ska skickas till alla hushåll i veckan.

Skulle någon ha sagt till henne i januari att hon inom några månader skulle flytta till Åland hade hon inte trott på dem.

– Det var något helt otippat, men på vägen hem till Lund från Åland, så hittade jag drömjobbet på Mariehamn stads hemsida.

Johanna Kyander är ändå bekant med Åland och har haft planer på att flytta hit. Hennes son bor här och hon har besökt Åland flera gånger. När hon såg annonsen om rektorstjänsten kände hon att det var dags för Åland.

Tidigare har Johanna Kyander arbetat som logistiker och gymnasielärare i Malmö. Skolans värld och personalansvar är således inget nytt för henne.

– De finska medborgarinstituten har dock ingen svensk motsvarighet. Bor man på landet måste man ofta åka in till en större stad för att gå kurser. Jag tycker det är bra att Medis kan erbjuda kurser utanför Mariehamn, till och med ute i skärgården. Det är unikt.

Något för alla

Med höstens kursutbud kan Medis erbjuda något för alla, tycker Johanna Kyander.

– Medis har som uppgift att vara allmänbildande inom de mer traditionella områdena, som språk, humaniora och allmänvetenskap. Sedan kan vi genom våra kurser föra vidare den åländska hantverkstraditionen. Till Medis ska alla kunna komma.

Hon hoppas att de yngre också kan hitta något som intresserar dem.

– Nytt för i år är koreanskan. Den tror jag kan bli populär bland de som lyssnar mycket på K-pop.

Hon har sett hur de yngre fattat tycke för stickning och virkning. För den som vill lära sig virka finns det en kurs i hur man virkar mormorsrutor.

– I Köpenhamn såg jag flera ungdomar med egenvirkade koftor. Det är roligt att se de yngre generationerna börja med sina egna hantverk.

Johanna Kyander vill tro på en återväxt inom Medis där ålänningar i alla åldrar kan lära sig något nytt. Hon beskriver sin nya arbetsplats som kreativ med högt till tak.

– Mitt mål är att fungera som en idéspruta tillsammans med den fantastiska personalen och alla kursdeltagare. Vem som helst får komma med förslag på en kurs, säger hon.

Här för att stanna

Johanna Kyander är på Medis för att stanna.

– Långsiktighet är förutsättningen för att göra ett bara jobb, säger hon.

På tisdag blir det kickoff med personalen. Hon ser fram emot att kursverksamheten kommer igång.

– Såklart är det lite utmanande i början, men det ska bli roligt att komma igång.