DELA
Foto: Jonas Edsvik

Mattssons inför åldersgräns på energidryck

Föräldrarnas bön fick genomslag – Mattssons inför åldersgräns på energidryck.
Energidrycker har ingen lagstadgad åldersgräns men många butiksägare både i riket, i Sverige men också här på Åland har gjort ett principbeslut att inte sälja energidrycker till barn under 15 år.

På Mattssons i Godby infördes åldersgränsen på tisdagen.

– Vi har helt enkelt lyssnat på kunden. En stor grupp föräldrar har önskat en åldersgräns. Det finns till exempel föräldrar vars barn har adhd och därför inte bör dricka energidryck som har hört av sig, säger butikschef Sverker Jansson.

Jansson säger att de länge har funderat över om det är butikernas uppgift att gå in och skapa regler och moral som inte bygger på lagstiftning.

– Energidryck är inte farligt i sig självt, men kan givetvis bli det om man överkonsumerar eller är överkänslig på samma sätt som en nötallergiker inte bör äta nötter. Men om unga personer som inte bör dricka energidrycker faller för grupptrycket och ändå gör det kan det bli tokigt, säger han.

De unga som i fortsättningen vill köpa energidrycker tvingas nu uppvisa ID-handlingar som påvisar att köparen är 15 år fyllda. Att eventuell ”langning” kommer att ske är Jansson medveten om, men då energidrycker inte har någon lagstadgad åldersgräns finns det ingenting som butiken kan göra för att förhindra detta.