DELA
Foto: Stefan Öhberg

Mats Löfström röstade blankt om misstroende mot sannfinländsk minister

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström röstade blankt i dagens förtroendeomröstning mot näringsministern Vilhelm Junnila (Sannf). I den svenska riksdagsgruppen röstade sju för misstroende mot Junnila, medan tre röstade blankt.

Sammantaget slutade förtroendeomröstningen om Junnila med 95 röster för och 86 emot. Tre riksdagsledamöter röstade blankt och 15 var frånvarande. De medlemmar i svenska riksdagsgruppen som röstade för misstroende mot Junnila var Anna-Maja Henriksson, Anders Adlercreutz, Otto Andersson, Sandra Bergqvist, Eva Biaudet, Anders Norrback och Henrik Wickström. Mats Löfström, Mikko Ollikainen och Joakim Strand röstade blankt.

Förtroendeomröstningen skedde på initiativ av De Gröna, och stöddes av Centern, SDP och Vänsterförbundet. Bakgrunden var bland annat att Vilhelm Junnila hållit ett tal vid en minnesstund för terrorattacken i Åbo 2017, en minnesstund som ordnades av extremhögerorganisationen Kansallismielinen liittouma. Junnila har också skämtat om att han själv hade kandidatnumret 88 i riksdagsvalet 2019, och i det senaste valet när en annan kandidat hade numret. 88 har kommit att stå för bokstäverna HH, Heil Hitler.

Enligt Yle skriver Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra på Twitter att ”Junnilas humor har varit dålig och opassande, men att han ändå har skött sina uppgifter klanderfritt och att han har hennes och riksdagsgruppens fulla stöd”.

I torsdagens Nya Åland förklarar Mats Löfström varför han röstade blankt.