DELA

Besked från lantrådet om Jansson väntas i dag

Vice lantråd Harry Janssons (C) vara eller icke vara fortsätter. Centerns lagtingsgrupp och lantråd Veronica Thörnroos (C) diskuterade frågan under flera möten på torsdagen. I dag väntas ett besked från lantrådet.

Här kan du läsa fredagens uppdatering.

I måndags lämnade oppositionspartierna Liberalerna och Socialdemokraterna in ett misstroendeyrkande mot lantrådet Veronica Thörnroos, med anledning av Harry Janssons omdiskuterade beslut om ett jordförvärvstillstånd. Jansson beviljade ett jordförvärvstillstånd som står i strid med reglerna om arealgränser. Ansökan om jordförvärvstillstånd hade avslagits tidigare, men ändå valde Jansson att bevilja det, trots att ansökans kriterier inte uppfylldes enligt nuvarande lagstiftning.

Beslutet har även skapat irritation och besvikelse hos lantrådet.

På onsdagen sa Thörnroos till Nya Åland att ett möte om Jansson och misstroendet skulle hållas under kvällen.

Hade ni möte på onsdagskvällen?

– I går (läs: i onsdags) var det den nionde juni. Då satt jag på jubileumskonsert till klockan 21. Däremot har vi haft möte i dag (läs: torsdag dag) och vi har ytterligare ett i kväll, säger hon.

Vilka var med på mötet?

– Det är lagtingsgruppen som har möte.

Kan du berätta vad ni har diskuterat och kommit fram till hittills?

– Nej, det kan jag inte. Där har vi inte frågan färdigt behandlad ännu.

När har ni diskuterat klart saken tror du?

– Jag vet inte riktigt. Jag vet inte hur länge kvällens möte beräknas pågå. Men i morgon bitti strax före klockan åtta borde jag kunna säga någonting.

Misstroendet mot lantråd Thörnroos behandlas i dag, fredag, i plenum.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp