DELA
Foto: Emma Harald

Mats Löfström platsar i grundlagsutskottet

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström valdes till en ordinarie plats i grundlagsutskottet på Svenska riksdagsgruppens gruppmöte i dag. Platsen har han hela mandatperioden.

– Det känns jättebra förstås, det var precis den platsen jag ville ha, säger han till Nya Åland.

Senaste mandatperiod var han ersättare i utskottet.

– Det kanske inte är en så jättestor skillnad mellan att vara ersättare och ordinarie, men det är naturligtvis viktigt för Åland. För mig blir det ett större helhetsansvar och utskottsarbetet kommer att ta mer tid i anspråk. Som ersättare har man möjlighet att välja lite de frågor man själv tycker att är viktiga.

– Sedan innebär det naturligtvis mer status. Att vara ordinarie är en tyngre position.

Samtidigt valdes han också som ordinarie medlem i förvaltningsutskottet. Det är också ett tungt och arbetsdrygt utskott som har hela inrikesministeriets ärenden under sig som sjöbevakning, sjöräddning och migration.

– Det är många frågor i förvaltningsutskottet som är viktiga för Åland, men riket har behörighet i i stort sett alla frågor, så det viktigt att vara där.

Mats Löfström säger att grundlagsutskottet var det utskott han mest av alla ville sitta i, men att förvaltningsutskottet är på hans topp tre.

– Jag fick nog maximal utdelning. Det här är två utskott som är verkligt viktiga för Åland.

Vilket ytterligare utskott var med på din topp tre-lista?

– Jag skulle inte vilja sitta i något annat utskott i stället för de här. Sedan hade jag några andra som också var intressanta.