DELA
Foto: Stefan Öhberg

Mats Löfström: Jag är jätteglad och lättad

Riksregeringen faller. Centern och Samlingspartiet vägrar regera ihop med det nya sannfinländska partiet som i en maktkupp i lördags valde Jussi Halla-aho till ny partiledare.
Chock. Kalldusch. Och på en del håll jubel. Sådan var reaktionen i Helsingfors i går på eftermiddagen när det stod klart att både statsminister Juha Sipilä (C) och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo twittrat ut budskapet att det inte finns förutsättningar att regera tillsammans med Sannfinländarna efter lördagens skrällval.

Jussi Halla-aho, som dömdes för hets mot folkgrupp 2012 och som bland annat också omnämndes för sina åsikter i Anders Behring Breiviks manifest, förklarade i går på Facebook att orsaken till regeringssammanbrottet är invandringspolitiken. Sannfinländarna vill att det asylpolitiska programmet tolkas strängare men att statsministern meddelat att det inte är möjligt.

Alla väntade på statsministerns presskonferens klockan 17 i går, och det besked han väntades ge då var att han kommer att lämna in regeringens avskedsansökan och att sonderingar för en ny regeringsbas inleds. Så gick det också.

– Läget har förändrats timme för timme sedan valet i lördags. Ordkriget har trappats upp från Sannfinländarnas sida och tonläget är nu så uppskruvat att det är svårt att backa, säger riksdagsledamot Mats Löfström som upplevt turbulensen på plats.

Vad betyder det här för Åland och Svenskfinland? Kan det bara bli bättre än det har varit de senaste åren?

– Sannfinländarna har varit det mest Ålandskritiska partiet i riksdagen. Så ja, alla alternativ är bättre.

Efter presskonferensen sa Mats Löfström så här:

– Jag är jätteglad och lättad över att Sannfinländarna inte finns i den kommande regeringsbasen. Den nya ledaren – dömd för hets mot folkgrupp och med extrema åsikter – har inte den värdegrund och människosyn som passar i en regering.