DELA
Foto: Stefan Ohberg

Mats ger ut bok med nya rön om självstyrelsens tillkomst

”Vägen till självstyrelse 1917-1921” – så heter boken som bygger på Mats Adamczaks artikelserie i Nya Åland mellan augusti 2017 och juni 2021.Enligt Mats Adamczak var pengar en underskattad drivkraft bakom rörelsen för att återförena Åland med Sverige.

Mats Adamczaks första bok –  ”Den bortglömda historien” – byggde på Ålandskommitténs arkiv, som dessförinnan varit hemligstämplat i 70 år. Den nya boken består av en serie artiklar publicerade i Nya Åland under fyra års tid. Artiklarna tar avstamp i arkiv från dåvarande Ålandskontoret i Stockholm, samt Alandicaböcker och forskningsartiklar om händelser på Åland och i Finland och Sverige för 100 år sedan.

– Efter den första boken var det mycket jag inte fick ihop när det gällde självstyrelsen som lösning kontra återförening med Sverige. Det fanns ologiskheter, fler spår att följa, säger Mats Adamczak.

Artiklarna i Nya Åland publicerades allteftersom hans forskningsarbete fortskred.

– Det blev ett slags ”slow research”. Som fritidsforskare kunde jag bara ägna en helg i månaden år materialet, säger Mats Adamczak.

Han gick in för att forska kronologiskt snarare än geografiskt, och kunde på det sättet komplettera den befintliga kunskapen.

– Jag har jämfört vad forskarna har sagt, och vad som lämnats bort. För alla har lämnat bort något. Det har stor betydelse i vilken tidsordning saker händer, säger Mats Adamczak, och pekar på vad han skrivit på bokens försättsblad:

”Halva sanningen är en hel lögn och när du ändrar på händelseförloppet tappar sanningen helt sin betydelse”.

Foto: Fredric Häggblom
Omslaget till boken är AI-genererat.

Sverige sponsrade

Han har också tittat närmare på drivkrafterna bland de som ville att Åland skulle tillhöra Sverige.

– Det var pengar. Jag fick tillgång till Ålandskontorets arkiv, dokument som ingen historiker har sett och som förklarar hela upplägget. Ålandskontoret fanns i Stockholm, det var som en ambassad som hade kontroll över all import från Åland till Sverige, och därifrån styrde svenskarna Ålandsrörelsen, och sponsrade den. För Sverige var det otroligt viktigt att det skulle se ut som om Åland ville tillhöra Sverige. Och det fanns ju ålänningar som ville också, säger Mats Adamczak.

Men han tar också upp i boken hur sjöfarten skulle påverkas av att Åland blev en del av Sverige, i kapitlet ”Återförening med Sverige – risk för ekonomisk smäll för sjöfarten”.

– Det hade varit katastrof för redarna om Åland blivit svenskt.

Han har fått tillgång till Ålandskontorets arkiv genom samlaren Björn Mattsén (som avled förra året), och planerar att visa en del av dokumenten på boksläppet på torsdag (se faktaruta).

Bokomslaget till ”Vägen till självstyrelse” är gjort med artificiell intelligens, och det är ingen idé att försöka räkna ut vad det är för strand och vatten som syns på bilden.

– En viktig förklaring till att jag hittade nya saker är att så mycket blivit digitaliserat. Ibland när man söker så måste man stava avsiktigt fel för att hitta i arkiven, så det kan vara bra att vara lite dyslektisk som forskare, säger Mats Adamczak.

Han passar på att tacka Nya Ålands förre kulturredaktör Tomi Riitamaa.

– Han har gjort ett jättejobb med att bearbeta artiklarna och sammanställa dem till ett bokmanus som flyter.

”VÄGEN TILL SJÄLVSTYRELSE 1917-1921”

Boken består av 55 kapitel, ett för varje artikel i serien i Nya Åland.

Boksläppet blir i gamla tullhuset i Västra hamnen, övre våningen, kl 19 på torsdag.

– Man får gärna anmäla sig på förhand via Facebook eller kontakta mig, säger Mats Adamczak.

Boken ges ut på förlaget Mazocialmedia.