DELA
Foto: Stefan Öhberg

Matbanken tar paus i två veckor

I dag stänger Matbanken på Åland till följd av coronakrisen.

Sedan undantagstillståndet utlystes har Matbanken på Åland delat ut färdigpackade matkassar utomhus. Nu har man beslutat att matbanksverksamheten tar en paus på två veckor.

– Styrelsen har diskuterat och med hänvisning till det rådande läget och de direktiv vi fått från myndigheter så är det inte hållbart att fortsätta verksamheten, säger Maria Sjölund, diakon i Finström-Geta församling.

– Tyvärr gör det att de som redan har det tufft får det ännu tuffare.

Under tiden följer man med läget och omvärderar situationen om nya direktiv kommer.

Hamstring påverkar

Även om matkassarna delas ut utomhus och kunderna uppmanas till att hålla avståndet finns en risk för smittspridning.

– Matbanken drivs genom frivilligarbete. De hämtar varor, packar ned dem och tar emot kunder. Många av dem är över 70 och tillhör riskgruppen så vi har kort om folk nu.

Också hamstringshysterin som pågått påverkar.

– När folk hamstrade förra veckan så påverkade det mängden varor vi fick in.

Matbanken delar ut mat två gånger i veckan – på onsdagar till barnfamiljer och på torsdagar till ensamstående. Varje vecka besöks Matbanken av drygt 100 hushåll.

– De är så klart besvikna och funderar på hur de ska få det att gå ihop. För dem är matkassarna är ett komplement som gör att det går runt.

Vart ska matbankskunderna vända sig till nu?

– Till sin egen kommun och till sin församlings diakoniarbetare. Vi inom kyrkan gör vad vi kan men vi kan inte trolla med knäna. Vi försöker hitta olika lösningar och möjligheter.