DELA
Foto: PRIVAT

Märkta mårdhundar ska hjälpa jägare med jakten

Gps-märkta mårdhundar ska leda jägare till andra mårdhundar. I förra veckan märktes de två första så kallade judas-mårdhundarna i Lemland.
I förra veckan fångades två mårdhundar levande i Lemland, för att märkas med ett gps-halsband och reflex för att sedan släppas ut i det fria igen. Nu ska de två djuren få göra det mårdhundar gör, söka upp en partner. Med hjälp av gps:en kan jägarna följa var djuret rör sig och döda den nya partnern. Metoden kallas att jaga med judas-djur.

Judas Iskariot var den lärjunge som förrådde Jesus och tanken är alltså att det märkta djuret ska förråda sin nya partner.

Tillvägagångssättet är en del av landskapsregeringens mårdhundsprojekt tillsammans med en rad jägare och jägarorganisationer. Tidigare har jägare i Lemland effektivt jagat mårdhund med hjälp av åtel och viltkamera, men de sista individerna är svårfångade och det nya tillvägaggångssättet ska, förhoppningsvis, göra att man kan ta bort hela stammen.

”Det här kan låta grymt, men det kan inte nog poängteras att detta inte handlar om jakt, utan om hantering av ett stort naturvårdsproblem. Metoden har använts framgångsrikt i det Svenska mårdhundsprojektet som hittills har lyckats förhindra etablering av mårdhund i Sverige.” skriver Robin Juslin, landskapsregeringens jaktförvaltare, i ett pressmeddelande.

Mårdhunden är invasiv art som inte hör hemma i den åländska naturen, utan gör stor skada på bland annat fågellivet.

Jakten görs i samarbete mellan landskapet, jägare i Lemlands mårdhundsprojekt, Tommy Arfman från Skärgårdsnaturens skötsel och skyddsförening och Jord- och skogsbruksministeriets SOTKA-projekt.

Rapportera fynd

Den som iakttar eller hittar en mårdhund med reflex ska rapportera fyndet till landskapsregeringen. Jägare som jagar mårdhund med fälla uppmanas också se efter om djuret har reflex innan det avlivas. Det är, enligt pressmeddelandet, inte förbjudet att skjuta de märkta djuren, men man ska gärna ta kontakt innan det dödas. Alternativt ta kontakt för att returnera halsbandet så att det kan sättas på ett annat djur.