DELA
Foto: Stefan Öhberg
På vikingamarknaden slåss vikingar två gånger om dagen.

Två slagsmål om dagen i Vikingabyn – idag öppnar marknaden i Saltvik

Nu är det åter dags för vikingamarknaden i Saltvik Kvarnbo. Besökare och deltagare kommer från hela Norden till marknaden som öppnar idag. Och som alltid deltar stridande vikingar och musiker i underhållningen.

Vikingamarknaden pågår till lördagen, den 29 juli. Hantverkare och försäljare har öppet mellan 12 och 18. Marknadsområdet har öppet från 11 till midnatt.

Vikingamarknaden som alltid hålls den sista helgen i juli arrangeras av Fornföreningen Fibula vars avsikt är att återge vikingatiden på Åland.

– Om besökarantalet ligger runt 6 500 är vi nöjda men vi hoppas på fler, säger föreningens ordförande Tom Danielsson.

Intresset ökar

Evenemanget hölls för första gången för 23 år sedan, och antalet besökare har ökat markant sedan dess.

Tom Danielsson säger att föreningen börjar planera nästa års vikingamarknad redan någon månad efter att den föregående marknaden har hållits.

– Det är viktigt att boka i god tid. Vi börjar planera upplägget en till två månader efter marknadsslut, och det är ungefär 30 personer som arbetar med evenemanget.

Runt 300 deltagande från olika länder i Norden bor på marknadsområdet över helgen, och underhållningen består av musikgrupper, gycklare och vikingar som slåss två gånger om dagen. På fredag kväll hålls också en eldshow.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp