DELA

Brandplatsen bevakas hela natten

TEXT SOM HAR UPPDATERATS EFTERHAND: En markbrand härja i Hammarland Lillbolstad.
– Det är fullt pådrag med stora resurser på plats. Enheter från Finström, Hammarland, Jomala, Gottby, Sund, Saltvik och Strandnäs deltar i släckningsarbetet. Det brinner ute i den torra terrängen, uppskattningsvis 2,5 – 3 hektar. Det är mestadels ungskog och mossa som brinner. Vi jobbar med fyrhjulingar för att få ut våra brandslangar til brandplatsen som ligger uppskattningsvis 450–500 meter från vägen, berättar brandmästare Krister Koskinen.

Vid 18-tiden uppgav Krister Koskinen för Nya Åland att ett 30-tal brandmän påbörjat vattenbegjutning och släckning, men att branden ännu inte var under kontroll.

– Röken syntes på långt håll, säger Ida Jansson, Nya Ålands fotograf på platsen.

Cirka klockan 18.40 säger Jomala FBKs Ralf Manelius till Nya Ålands fotograf Ida Jansson att branden är omringad.

Vid 19.35 rapporterar Ida Jansson från brandplatsen att man håller på att bevattna marken runt brandhärden för att förhindra att elden sprider sig, och att man sedan ska börja arbeta sig inåt för att släcka. En person hon talat med, som gått runt området, uppskattar att brandområdet omfattar två hektar.

Vid 20-tiden var branden under kontroll. Enligt Koskinen kommer insatsen att pågå fram tills det blir mörkt, då ska ett beslut fattas om det av säkerhetsskäl måste bli en paus fram tills det ljusnar. Men någon form av bevakning blir det under hela natten.

Strax efter 18 skickade polisen ut följande meddelande med anledning av branden:
Polisen vill meddela att Skarpnåtövägen är avstängd norr om Skatvägen pga en pågående brand. Ska man alltså till Lillbolstad eller längre ut, vänligen ta Bovikvägen från Kattby för att komma runt avspärrningarna.
Som vid tidigare händelser har nämnts så undanber vi oss nyfikna åskådare, då räddningsinsatserna i brådskande fart kan behöva trafikera vägarna.

Vid klockan 23.30 på tisdagskvällen meddelade polisen att Skarpnåtövägen var öppen för trafik igen.