DELA
Foto: Totte Vesterlund<07_Bildrubrik>EM-COACH Mari Wickström har fått ett hedersuppdrag av det finska landslaget.

Mari Wickström coachar landslaget

CURLING. Curling-EM får ett åländskt inslag.

När mästerskapet inleds i dag coachas Finlands damlandslag av Mari Wickström.

– Hedersamt och en ny utmaning att få chansen på så pass hög nivå, säger hon.
Ålands curlingklubb bildades på sensommaren 2008, men efter färdigställandet av Vianor Curlingcenter i Eckerö för två år sedan har verksamheten fått rejäl fart.

På hösten 2015 stoltserar ÅCK bland annat med de regerande junior-FM-mästarna i lag Lundberg – Melker Lundberg (skip), Isak Nordlund, Orvar Nordberg, Hemming Hanses och Leonard Nordlund – och har två damlag i landets högsta serie. I Mästerskapsseriens premiäromgång skrällde förra säsongens jumbo lag Wickström – Mari Wickström, Janina Lindström och Ulla Sten samt Elina Virtaala från Joensuu curlingklubb – som vann alla sina tre matcher, lika många som de tog under hela förra säsongen. ÅCK:s andra ligalag – lag Kauste, tillika Finlands landslag – tog två segrar av tre för två helger sedan.

”Har utvecklats mycket”

– Vi har utvecklats väldigt mycket jämfört med i fjol. Våra motståndare undrar nog vad som har hänt (skratt), men grejen är ju att vi har så fina träningsmöjligheter med en egen hall, säger Mari Wickström.

I dag inleds curling-EM i danska Esbjerg där Finlands färger försvaras av ÅCK:arna i lag Kauste – Oona Kauste (skip), Milja Hellsten, Maija Salmiovirta, Marjo Hippi och Jenni Rasanen (reserv) – och Mari Wickström leder laget som coach. Förre skippern Sanna Puustinen är mammaledig varpå Kauste har tagit över rollen som landslagets ankare.

– De känner ju till mig sen tidigare eftersom de har spelat för Ålands curlingklubb en tid, och så var jag ju med och coachade lag Lundberg i junior-EM i januari. Det blir en ny och spännande utmaning att få chansen på den här nivån. En chans man måste ta, känns det som, säger Mari Wickström.

När det gäller coachningen i matchsituationer är lag i Europatoppen i princip självgående. Wickströms roll handlar mer om mental rådgivning.

Sverige i premiären

– På den här nivån är det inte många stenar som måste diskuteras, och lagen får bara ta en timeout per match för att kalla in sin coach. Jag kan säkert ifrågasätta vissa val och hjälpa till på det sättet, men strategin kan de lägga upp själva. Jag ska mer kika på helhetsbilden, hjälpa till med att välja gameplan och förbereda laget på vilket motstånd som väntar, säger Mari Wickström.

– Och så har jag gått en kurs via Ålands idrott med Christoph Treier (mental tränare) där man skulle omsätta det man lärt sig i ett praktiskt fall. Mitt blev att följa med lag Puustinen i förra EM. De hade inte haft mental rådgivning tidigare, men i EM gick det jättebra och de slutade sexa. Det mentala spelet är otroligt viktigt i curling.

Klockan 19.30 i kväll (finsk tid) inleds Finlands EM-äventyr med en match mot Sverige.