DELA
Foto: Röda Korset
Det hålls varje år olika storövningar runtom på Åland på olika teman. I maj 2022 övades det också i Eckerö och då byggde man bland annat upp ett evakueringscenter i Berghamn.

Storövning kring olycka i Eckerö

I dag, lördag, kommer det att vara full aktivitet med bland annat brandkår och annan räddningspersonal på plats i Eckerö. Men var lugn, ingen olycka har skett.

Det handlar nämligen om en storövning, som alltså kommer att hållas på morgonen och förmiddagen lördag 20 april i Eckerö.

Martina Andersson, samordnare för beredskap vid Röda korsets Ålandsdistrikt berättar via e-post för Nya Åland att man inte kan gå ut med så mycket mer detaljer.

”Scenariot, platsen och vilka samarbetspartners som deltar är hemlig för de frivilliga fram till övningen, för att det ska efterlikna en realistisk situation”, förklarar hon.

70 personer

Men så mycket kan hon berätta att det är Eckerölinjen som har tagit initiativ till övningen, där alltså Frivilliga räddningstjänsten och Räddningsområde Ålands landskommuners frivilliga brandkårer deltar.

Totalt är det cirka 70 personer som är involverade i övningen på olika sätt.

”Vi önskar skicka ett stort tack till Eckerölinjen som sponsorerar lunch till de frivilliga och figuranterna efter övningen”, skriver Andersson.

Frivilliga räddningstjänsten

Ett nätverk som består över 50 organisationer och vars larmgrupper stödjer myndigheterna vid olyckor och andra krissituationer. Larmas för att leta efter försvunna, men också frivilliga för att ge psykiskt stöd, leda trafiken och hjälpa till vid evakueringar.

Är frivillig, organiserad, står för utbildningen och utrustningen för medlemmar.

Är öppen för ”alla som vill hjälpa andra”.

Grundades 1964 i Finland, i landet som helhet finns över 12 000 frivilliga i över 1 000 larmgrupper.

Röda korset är Frivilliga räddningstjänstens samorganisation.

Aktiva i tjänsten på Åland

Röda Korsets första hjälpen-grupper

Röda Korset Mentalt stöd-grupp

Resursgruppen för Ålands distrikt

Ålands brukshundsklubb

Ålands räddningshundsklubb

Off Road klubben

Rädda Barnen

Orienterarna skogskarlarna

Ålands radioamatörer

Ålands flygklubb

EEC-enheten

Kökars efterspaningsenhet

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp