DELA
Foto: Jonas Edsvik

Många fakturor dyrt för de äldre

Äldre i staden som saknar dator får extra bankkostnader eftersom fakturor inte kan buntas ihop.

Ett problematiskt dataprogram är orsaken.
Det är ett problem att Mariehamns stad debiterar sina sociala tjänster per tjänst konstaterar fullmäktigeledamot Ingrid Johansson (Lib).

– Besöker du Klippan, beställer mat och någon service till får du tre olika fakturor. Många äldre behärskar inte internetbanker och betalar därför över disk. I dag tar bankerna ut relativt höga avgifter för dessa tjänster och tar betalt per faktura vilket åsamkar de äldre onödiga kostnader, sade Johansson under den frågestund som avslutade fullmäktigemötet i tisdags.

– Finns det någon logisk förklaring till detta eller har förvaltningen helt enkelt inte sett på saken ur detta perspektiv? Finns det möjlighet till förändring?

Nya Åland har, bett staden socialchef Susanne Lehtinen besvara frågorna

– Det beror helt enkelt på det datasystem vi använder. Det är uppbyggt per verksamhet och faktureringen blir därmed också per verksamhet. Alltså hemtjänst för sig, matservice för sig och så vidare, säger hon

– Systemet saknar fortfarande den funktionen att det skulle ”bunta ihop” räkningarna i de fall att brukaren/klienten är den samma. Att göra detta manuellt är inte möjligt då det är fråga om flera hundra fakturor varje månad. Saken har varit uppe till diskussion med programleverantören men än så länge har vi inte någon lösning på problemet.