DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>OLAGLIGT? En oenig landskapsregering vill tillåta alkohol i parkerna i Mariehamn och Godby.

Rösta: Ska man få dricka alkohol i parken?

 

Om du sköter dig ska du få dricka alkohol i parker, på torg och på allmänna stränder tycker Moderaterna och Centern. Socialdemokraterna håller inte med. Vad tycker du? Delta i vår webbundersökning nedan!

[poll id=”4″]

Alla nyårsskålar, valborgsskålar och studentskålar i parker i Mariehamn och Godby är olagliga enligt åländska ordningslagen. Fram till i dag har polisen ändå tillåtit det så länge man inte stör den allmänna ordningen.

Det här vill landskapsregeringen ändra på och föreslår nu att det ska bli lagligt att dricka alkohol i parker, på torg och allmänna stränder i Mariehamn och Godby.

– För den vanliga ålänningen betyder det att du kan ta en picknick och nyårsskåla utan att polisen kommer och säger någonting till dig om du inte stör andra, säger kansliminister Wille Valve (MSÅ)

Motiveringen är att polisen inte har resurser att bötfälla alla. som dricker alkohol i en park. Valve anser att det är farligt att vissa lagar börjar upplevas som mindre riktiga lagar som inte behöver följas.

Landskapsregeringen var inte enig. Socialdemokratiska Camilla Gunell och social- och miljöministern Carina Aaltonen röstade emot.

– Landskapsregeringen har en tydlig målsättning att minska alkoholkonsumtionen och alkoholens negativa effekter, säger Aaltonen.

Nu går förslaget till lagtinget.