DELA
Foto: Erkki Santamala

Landskapets it-chef: ”Läckan en väckarklocka”

Landskapets it-chef Ronny Lundström säger att lösenordsläckan är en väckarklocka. Inom några år ska säkerheten bli bättre med en tvåstegscertifiering.
I går kunde Nya Åland berätta att många åländska lösenord läckt ut i samband med jätteläckor från bland annat jobbsajten Linkedin. På listan fanns både lantrådet Katrin Sjögren och finansminister Mats Perämaa. Också 19 enhetschefer på landskapet fanns med.

En av dem är landskapets it-ansvarige Ronny Lundström. Under gårdagen skickade han därför ut ett extra mejl till alla landskapsanställda där han påminner om att landskapsanställda ska ha unika lösenord för sina konton på arbetsplatsen.

– Så länge man inte använder ett lösenord som är det samma som man använder i det interna systemet så finns ingen risk för att den här lösenordsläckan ska ställa till det.

Hur allvarligt tar ni på det här?

– Jag har inte sett det som speciellt kritiskt med en läcka med mängder av lösenord. Ett kontonamn och ett lösenord i anknytning till det behöver inte ha något med vårt it-system att göra. Man får hoppas att så många som möjligt har följt vår policy med olika lösen.

– Det är en väckarklocka och vi måste informera om att det är viktigt att inte använda samma lösenord. Det är inte helt enkelt eftersom man måste hålla reda på alla lösenord.

Läs mer i Nya Åland!