DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>RIKSDAGSLEDAMOT Mats Löfström hoppas att regeringen inte förverkligar förslaget att skära ner på sjöfartsstödet.

”Loose, loose” att avskaffa sjöfartsstöd

Regeringens förslag att skära ner på sjöfartsstödet innebär förlorade finländska arbetsplatser, förlorade skatteintäkter och en mindre handelsflotta under finländsk flagg.

Det konstaterar riksdagsledamot Mats Löfström.
Som vi rapporterade i lördags så hotar Viking Line med att flagga svenskt om regeringen går igenom med sina planer på att skära ner på det statliga stödet till passagerarfartygen med 20 miljoner. Sjömansunionen varnar i sin tur för att hela passagerarfartygsflottan kommer fly Finland.

– Att avskaffa sjöfartsstöden skulle vara en verklig loose, loose för hela landet, säger Mats Löfström.

I riksdagens debatt kring regeringsprogrammet uppmärksammade Löfström regeringen om dessa aspekter tillsammans med en förhoppning om att regeringen noggrant studerar siffrorna så att man inte fattar ett kontraproduktivt beslut för exporten och sysselsättningen.

– Finland är en ö i Europa. 90 procent av importen och 80 procenten av exporten går till sjöss. Då är det viktigt med sjöfart, säger Löfström.

Han säger att sjöfartsstöden finansierar sig själva av rederinäringen.

– Det är inga allmänna skattemedel som går till sjöfarten utan det handlar om att rederierna får tillbaka bland annat de socialavgifter de betalar för besättningen ombord.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!