DELA
Foto: Jonas Edsvik

Lönnroth: Slopa gränskontrollerna

Landskapsläkare Knut Lönnroth skriver i torsdagens DN Debatt att kraven på covidintyg för resa mellan de nordiska länderna borde avskaffas. Han och professorskollegan Anders Björkman på Karolinska institutet hävdar att kraven inte har någon bevisad effekt på smittspridningen och kallar de olika gränshindren för en ”märklig gränshindersrumba”.

”Sverige delar nu den politiska övertygelsen med övriga nordiska länder att virusstammar från utlandet är farligare än de som redan hunnit integreras i det egna landet. Norge räds svenska virus, Danmark räds norska virus, Finland räds danska virus och Sverige räds finländska virus”, skriver professorerna i sin debattartikel i Sveriges största dagstidning.

”Hälsosäkerhetsåtgärder vid gränserna är tämligen meningslösa när det är någorlunda lika epidemiologisk situation i olika länder … När samhällssmitta redan finns i landet är det de inhemska åtgärderna som är lösningen” hävdar de. Ålands situation omtalas särskilt i artikeln:

”Många medborgare i alla nordiska länder har nog förundrats över ständigt skiftande och ofta inkonsekventa gränshinder under pandemin. Till exempel på Åland blev förvåningen stor när Sverige i februari 2021 införde krav på testintyg för pendlare och andra som ville resa till Sverige, trots att smittspridningen i Sverige då var betydligt högre än på Åland.”

Knut Lönnroth och Anders Björkman har tidigare skrivit om Ålands coronasituation på DN Debatt, då tillsammans med stora delar av ÅHS ledning.