DELA

Vrakfyndet visade sig vara en skatt

Långt nere i djupet plockade den åländske dykaren Christian Ektröm upp en flaska för att kunna tidsbestämma fartyget han först varit så ointresserad av.
Det visade sig vara champagne i flaskan. Från slutet av 1700-talet.
Den åländske dykaren Christian Ekström dök i tisdags tillsammans med sina sex svenska kollegor vid ett vrak som först hade förefallit vara ett modernt fartyg, och därmed inte så intressant. Däremot väcktes nyfikenheten när det visade sig att vraket hade samma mått som ett tidigare fynd de gjort: Sjöhästen utanför Gotland.
– Det var väldigt dålig sikt, man såg bara en meter framför sig. Vi försökte identifiera fartyget, men hittade inget namn. Så jag tog en flaska för att kunna tidsbestämma vraket, eftersom man kan tidsbestämma utseendet på en flaska på tio år när, säger Christian Ekström.

Äldre än de trodde
Dykarlaget hade en känsla av att skeppet var från 1700-talet och när de fick reda på att flaskan var från 1780-talet blev det plötsligt väldigt intressant. Särskilt när Christian Ekström upptäckte att flaskan hade ett innehåll.
Han öppnade korken, smakade på vätskan och insåg att det var champagne.
– Förra året öppnades en flaska champagne från 1825 med prominenta gäster och världens främsta sommelierer närvarande. Och där står jag i en båt och dricker 230 år gammal champagne, säger han och skrattar.
Hur kändes det?
– Helt fantastiskt. Det har inte riktigt hunnit sjunka in ännu. Jag tog bara första bästa flaska där nere och jag trodde aldrig att den skulle visa sig vara ett sånt här fynd!
Fanns det fler flaskor?
– Det låg några tomflaskor runt omkring, men jag såg knappt någonting. Det kan hända att det var den enda, men vi ska undersöka lasten så snart som möjligt.
Vad händer nu?
– Det viktiga är att få reda på historien med fartyget. Jag vill ta reda på så mycket som möjligt och dokumentera vraket noga. Ingenting varar för evigt där nere.

Linnea Friman