DELA

Vittnesuppgifter går mot varandra

Två nya vittnen hördes i dag på förmiddagen i Stockholms hovrätts förhandlingar mot den råndömde Raul Munoz Poblete.
Bägge vittnen såg flyktbilen, men deras historier går mot varandra.


Rånet mot Ålandsbanken 2006 är åter i hetluften. Raul Munoz Poblete dömdes i tingsrätten och har nu överklagat till hovrätten där man i dag har sin andra dags förhandlingar.

Två helt nya vittnen i sammanhanget hördes. Den ena, kallad av åklagaren Krister Peterson, befann sig vid tidpunkten för rånet på Torggatan mellan Andelsbanken och biblioteket där han såg en bil brinna.
Han säger att han var nära att bli överkörd av en bil som kom farande mot trafiken på Torggatan. Bilen var en Audi farmare, det som senare visade sig vara flyktbilen. Vittnet säger att han såg föraren ett par sekunder och han är säker på att det var Raul Munoz Poblete.
– Är du säker? frågade försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja.
– Annars måste han ha en bror eller någon som liknar på honom, svarade vittnet.

Det andra vittnet hördes per telefon och hade kallats av förvaret. Han var inne på Ehns och gick ut när han hörde billarm och att något var på gång. När han stod utanför butiken kom den nämnda Audin körande, men enligt det här vittnet var föraren maskerad.
Ansiktet var dolt av vad vittnet säger påminde om Edvard Munk-tavlan ”Skriet” eller en Halloween-mask.

Förhandlingarna är nu slut. Försvarsadvokaten bad om att få Munoz Poblete frisläppt  väntan på domen då ingen flyktrisk föreligger, men hovrätten bedömde att han ska sitta kvar i häktet.

Åklagare Krister Peterson räknar med en ny fällande dom då han upplever att inga nya uppgifter framkommit som skulle häva tingsrättens dom. Försvarsadovkaten sa i sin slutplädering att åklagarsidans nya vittnesuppgifter inte kan bedömas trovärdiga.

 Dom faller den 10 september.