DELA

Vinterväder och jubileum

Från och med måndag blir det, enligt långtidsprognoserna i går, något blåsigare och mildare. Vindarna blir friska och kommer huvudsakligen från norr och nordost, temperaturerna håller sig mellan minus två och minus fyra grader. I slutet av nästa vecka väntas ett snöväder dra in över Åland.
I år firar Finlands meteorologiska institut 175-års jubileum. Helsingfors universitet fick år 1838 tillstånd av tsar Nikolai I att bygga ett magnetiskt-meteorologiskt observatorium och de finländska forskarna blev snart kända för sina rön och höga ambitioner. Ännu i dag har Fmi en ledande position inom vädervärlden.
Meteorologiska institutets jubileumsår firades i går med en stor fest i Helsingfors där president Tarja Halonen premierades för sitt starka internationella engagemang för vädret, klimatet och havsmiljön.
David Grimes, president för den världsmeteorologiska organisationen WMO, säger att Fmi i dag är ett av de mest avancerade forskningsinstituten i världen och att förståelsen för atmosfärens inverkan på vädret och klimatet är Fmi:s förtjänst.
För tillfället söker Fmi svar på frågan hur klimatförändringen påverkar olika sektorer i vårt samhälle och också vilka möjligheter och behov av åtgärder förändringarna för med sig.
Fmi började 1884 med väderobservationer på Åland. Vädertjänsten vid Ålands försöksstation i Jomala inleddes 1972. (tt-s)