DELA

Villkorligt fängelse för misshandel, rattfylleri

En 22-årig man har dömts till sex månaders villkorligt fängelse och 210 euro i dagsböter för misshandel och rattfylleri.
Åklagaren ansåg däremot misshandeln begåtts på ett synnerligen rått sätt och yrkade på att den skulle bedömas som grov.
Misshandeln utspelade sig utanför hotell Arkipelag 28 november förra året. 22-åringen har slagit en annan yngling med knytnäve i ansiktet, kastat mannen i en buske och sedan sparkat mannen två gånger i ansiktet när mannen legat på marken.
”[…] har genom det ovanbeskrivna fysiska våldet mot […] begått misshandeln på ett synnerligen rått och grymt sätt”, skriver åklagaren i åtalsbeskrivningen och yrkade därför på grov misshandel.

Erkände sig skyldig
22-åringen erkände sig skyldig till grov misshandel medan tingsrätten inte ansåg misshandeln vara grov då läget inte varit livshotande. Skadorna efter sparkarna har även varit lindriga med näsblod och ytliga sår enligt läkarutlåtandet.
Till den villkorliga fängelsedomen räknas även ett rattfylleri som samme 22-åring åkte fast för i mars i år. Han blåste då 1,12 promille i polisens alkoholmätare. Under bilfärden hade 22-åringen tre medpassagerare.
Till straffet för misshandel blir mannen även skadeståndsskyldig med 1.000 euro. 22-åringen är inte dömd sedan tidigare. (cl)