DELA

Vikings projektdirektör: Nya fartyget sätter trenden

Intresset i Europa och resten av världen är stort för Viking Lines nya fartyg på grund av den flytande naturgasen som ska ersätta tjockolja som drivmedel.
– Fartyget blir en trendsättare, säger projektdirektören Tony Öhman.
Både han och projektchefen Kari Granberg har gedigen erfarenhet av fartygsbyggen för Viking Line. Kari Granberg var platschef när Viking XPRS byggdes på STX i Helsingfors.
– Och själv var jag med redan när Isabella och Amorella byggdes i Split, säger Tony Öhman.
Han är säker på att beställningen den här gången resulterar i ett fartyg och att det snöpliga slutet för nya Ålandsfärjan inte upprepar sig.
– Fartygsbygget är välplanerat och varvet är stort med solida ägare. Vi är i goda händer. Det här blir riktigt bra.
Från och med början av januari ska Granberg vistas en stor del av tiden i Helsingfors. Under sig har han en stab med övervakare som håller koll på bygget. Öhman blir mera stationär i Mariehamn.

Fyra gasleverantörer
En av Tony Öhmans huvuduppgifter blir att handha frågorna kring det nya bränslet, flytande naturgas eller LNG, Liquefied Natural Gas. I dag har rederiet kontakt med fyra olika leverantörer och alla är enligt Öhman villiga att leverera gas.
– Någon av dem kan helt säkert leverera gas när fartyget är färdigt. Vi vet redan nu att gasen kommer att finnas i Stockholm i vår eftersom en gasterminal ska byggas i Nynäshamn och alla de cirka 80.000 hushåll i Stockholm som använder gas ska byta till LNG.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre