DELA

Viking Line sneglar österut

Viking Line kan tänka sig färjetrafik mellan Stockholm och S:t Petersburg om nybygget vid Åbovarvet blir av.
Det skriver tidningen Dagens industri i går som också förutspår beslut om statens miljöstöd före jul .
– Vi följer vad som sker och kan kanske sätta in ett fartyg på rutten om två år.
Det säger Viking Lines vd Mikael Backman till journalisten Mosse Wallén på Dagens industri i en artikel med rubriken ”Viking tror på Ryssland”.
Wallén konstaterar att rutten Stockholm-S:t Petersburg blir allt mer attraktiv och att ryska S:t Peter Line redan har bestämt sig för att börja med trafik.

Kapacitet lösgörs
– Men nu visar även Viking Line intresse för att börja trafikera S:t Petersburg. Rederiet har tecknat ett föravtal om en ny kryssare för rutten Stockholm-Åbo. Om bygget blir av lösgörs extra kapacitet för rutten till S:t Petersburg, skriver Wallén.
– Får vi nybygget har vi ett extra fartyg att sätta in. Vi följer vad som sker och ser hur det går. Det kan man göra med ett så starkt varumärke som Vikings”, säger Mikael Backman till Wallén.
Enligt artikeln kommer beslutet om det statliga miljöstödet redan före jul och då avgörs det också om nybygget i Åbo blir av eller inte. Det nya fartyget skall drivas av naturgas LNG.
– Gasen kan levereras av Aga i Nynäshamn och på en tankning klarar man att köra tur och retur Stockholm- Helsingfors. Vi har option på ett systerfartyg och den optionen gäller till augusti- september, säger Backman.

Ny aktieserie
Mosse Wallén, som konstaterar att fartygsbygget kommer att kosta 240 miljoner euro eller dubbelt så mycket om det också blir ett systerfartyg, undrar hur finansieringen skall skötas.
– Handlar det om att införa en ny röstsvag aktieserie och en storemission till allmänheten för att dra in delar av finansieringen, undrar han.
– Det kommenterar jag inte, svarar Backman.
Nya Åland fick i går inte tag på Mikael Backman för en kommentar.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax