DELA

”Vi vill vara fria, inte rädda”

I går samlade tjejer i Strandnäs skola namn på en protestlista mot den överfallsvåldtäkt som misstänks ha hänt nyligen i deras egen stadsdel.
– Vi vågar inte gå ut på kvällarna. Och våra föräldrar är oroliga, säger de.
Sju tjejer klev in på redaktionen i går eftermiddag med namnlistan och ett brev som Dina, elev i årskurs 6, skrev kvällen före.
– Jag såg tjejerna som låg på Torggatan i protest mot våldtäkter och jag tyckte att det var en smart idé. Så jag skrev ett brev som jag tog med till skolan på torsdagen. Flera kompisar hjälpte till med att samla namn, berättar hon.


Tackar rektorn
Tjejerna fick ihop 55 namn – men det gick inte av sig självt.
– Vissa sa nej för att de inte ville ha problem. Men vi hade frågat vår rektor Mikael Rosbäck före och han tyckte det var okej att vi samlade namn. Då blev det lättare att få namn på listan.
De tackar rektorn för stödet. Också andra lärare och assistenter hejade på, även om det också fanns lärare som inte ville ”blanda sig i”.
– Det är konstigt. Varför bryr dom sig inte?


Stora samtalsämnet
Ju fler som skrev sina namn, desto lättare blev det att få flera. Också många killar har skrivit på listan. Den misstänkta våldtäkten har varit det stora samtalsämnet i skolan sedan den anmäldes och många flickor är rädda.
– Vi är också rädda. Därför vill vi inte visa våra ansikten eller säga vad vi heter i efternamn. Vi vill inte bli igenkända utanför skolan, säger de.


Omskakande
Våldtäktsanmälningen har skakat om deras värld rejält. Det handlar om deras stadsdel, deras gator, deras mötesplatser, deras vardag.
– Vi vill kunna umgås på kvällarna, vi vill kunna gå till Tvärsan och hem, vi vill gå till våra fritidsaktiviteter utan att behöva vara rädda och utan att våra föräldrar måste skjutsa oss. Nu har vi mest suttit hemma på kvällarna när vi inte vågar gå ut.
En av tjejerna berättar att hennes mamma förbjöd henne att gå ut på kvällarna när anmälan blev känd.
– Pappa måste skjutsa mig överallt. Sen blev mamma lättad och glad när den misstänkta mannen togs fast, men sedan blev det samma sak igen när han släpptes.


Trygga Åland?
Vi trodde att Åland var tryggt, säger de.
– Nu känns det jättekonstigt och jättehemskt när man tänker på att det finns någon som går omkring i stan och som kanske har förstört någons liv. Vi vill inte riskera att få våra liv förstörda. Vi vill ha ett säkert Åland igen!
Mannen borde inte ha släppts, åtminstone inte utan att få reseförbud, säger de.
– Han måste ju straffas om han är skyldig.


Till polisen
Dina jämför våldtäkt och rån.
– Om en man rånar en bank får han mycket hårdare straff än om han våldtar nån, även om våldtäkt är ett mycket hemskare brott som kan förstöra nåns liv. Pengar kan ersättas men inte människor.
De planerar nu att gå till polisen med brevet och namnlistan.
– Vi vill att de ska förstå att vi är rädda.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax