DELA

Vi lämnar männen hemma och går ut och firar

I Rumänien delar män ut snödroppar åt kvinnorna på Internationella kvinnodagen. I Sydkorea blir det allt viktigare för en kvinna att vara vacker.
Sex kvinnor från olika delar av världen satte sig ner för att prata om kvinnodagen och kvinnans roll i deras hemländer.
När Marivic Löfström från Filippinerna hör ordet feminist tänker hon på Filippinernas första kvinnliga president Corazon Aquino. Aquino var president åren 1986 till 1992 och arbetade för en demokratisering av landet.
– Hon var en stark kvinna som kämpade för människornas rättigheter, säger Marivic.
Filippinerna brukar komma högt upp på listorna över världens mest jämställda länder. Marivic kan hålla med, men säger att även om kvinnorna har börjat arbeta utanför hemmet är de fortfarande delvis begränsade.
– Vi utför inte fysiskt krävande arbeten som att snickra till exempel. Och på Åland kan jag säga vad jag vill, i Filippinerna tystas kvinnorna ibland ner av sina män, säger hon. Tidigare var det heller inte okej för oss att skratta högt utomhus.
Feminister i Filippinerna kan också kallas Gabrielas, efter kvinnorättsorganisationen Gabriela. Organisationen har fått sitt namn efter Gabriela Silang, som ledde revolten mot Spanien på 1700-talet.

Lämnar männen hemma
I både Lettland och Rumänien uppmärksammas Internationella kvinnodagen på ett annat sätt än på Åland. Männen ger sina kvinnliga bekanta blommor och presenter.
– Oftast ger man snödroppar. Vi får från våra bröder, pappor, pojkvänner och bekanta så det blir ganska många, säger Cristina Haidau från Rumänien.
– Vi lämnar männen hemma på kvällen och går ut och firar, ofta kommer man in billigare på fester om man är kvinna, säger Anita Kolesnikova från Lettland.
Christina Haidau har lärt sin åländske sambo hur kvinnodagen ska firas och upplyst honom om att blommor eller presenter är önskvärt.

Förändring
Rumänien är ett av de länder i Europa som har störst andel kvinnliga forskare, och Cristina tror att mycket har hänt sedan kommunismens fall 1989.
– Det är mer öppet nu och kvinnor kan ta in vad som händer i andra delar av världen. Fler feminister och kvinnliga politiker dyker upp, säger hon.
Anita och Cristina skrattar när de tänker på det första intrycket de fick av åländska kvinnor när de först flyttade hit.
– Rumänska kvinnor tar hand om sig själva på ett annat sätt, vi skulle aldrig gå ut i sportkläder. Man klär alltid upp sig även om man bara ska till butiken, säger Cristina.
Hon minns att någon frågade henne om hon skulle på fest bara för att hon hade klänning och sandaler på sig.
– I början tänkte man att ni klädde er fult men det är ju faktiskt mer bekvämt, säger Cristina.

Mansdominerat
Sujeong Kim-Meyer från Sydkorea kan le lite åt den senaste tidens debatter om pappaledigheter. I Sydkorea finns inte det ordet och de flesta arbetsgivare betalar heller ingenting när en mamma är hemma med sitt barn. Sydkorea är fortfarande ett påtagligt mansdominerat samhälle, även om utvecklingen långsamt går mot ett mer jämställt samhälle.
Sujeong berättar hur viktigt det blivit för kvinnor i Sydkorea att vara vackra. Alla arbetsgivare kräver att man skickar med ett foto med arbetsansökan, och plastikoperationerna ökar.
– Jag blir så arg när jag tänker på den här diskrimineringen, säger Sujeong.
Meryam Ranjari och Fereshteh Razavi är båda från Iran. Till skillnad från de flesta andra länder i världen firar inte Iran den åttonde mars. Landet har i stället döpt den18 februari, som sammanfaller med Fatima-Profetens dotters födelsedag, till kvinnodagen. Liksom i Östeuropa ger männen då sina fruar, mammor och mormödrar blommor och presenter.

Jobbar inte
Meryam och Fereshteh har svårt att hitta något som är bra med att leva som kvinna i Iran. Möjligen att mannen alltid betalar när man går på restaurang, säger de krasst.
– Visst har kvinnor möjlighet att utbilda sig, men de börjar sällan jobba, säger Fereshteh.
Själv är hon utbildad mikrobiolog men hann bara arbeta sex månader innan hon gifte sig. Det är oftast då kvinnorna slutar jobba.
I dag, den åttonde mars, kommer de alla att fira. På ett eller annat sätt.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax