DELA

Vi betalar 63. 000 euro i p-böter

Ålänningarna betalar 25.000 euro mer i parkeringsböter varje år jämfört med innan parkeringsskivan infördes.
Men någon brist på korttidsparkeringar råder inte i staden, och det är upp till fastighetsägarna att se till att de boende har en parkeringsplats.
Var ska de boende i Mariehamns centrum parkera nu när det byggs så mycket i staden? Det undrar en av Nya Ålands läsare som brukar parkera på en av de gator som nu är avstängd på grund av husbyggen.
Kai Söderlund, teknisk chef på Mariehamns stad, förklarar att det är upp till varje fastighetsägare att erbjuda de boende parkeringsplatser.
– Varje tomt har en stadsplan inom vilken det finns en parkeringsnorm som ska täcka behovet, säger Söderlund. Om det finns behov av fler platser ska fler byggas av fastighetsägaren.


Gamla hus
Han konstaterar att vi ålänningar har många bilar och att fler parkeringsplatser än planerat därför kan behövas.
– Särskilt äldre hus kan ha det problemet eftersom det fanns färre bilar förr. Men det är alltså inte stadens skyldighet att ordna fler platser.
Sedan parkeringsskivan infördes år 2007 har bevakningen av felparkeringar effektiviserats och inkomsterna från parkeringsböter har ökat rejält. År 2007 betalades 38.000 euro i parkeringsböter, år 2008 och 2009 betalades 63. 000. De flesta parkeringsböterna skrivs på grund av att man inte har använt parkeringsskivan, eller använt den fel.
Enligt Söderlund har skivan fungerat bra och fört med sig positiva effekter.
– Parkeringen norr om Select har tidigare stått tom men nu har långtidsparkerare som tidigare tagit upp attraktiva platser inom centrumringen flyttat sig dit.


Tomt garage
Stadens parkeringsövervakare Vega Andersson konstaterar att många har beklagat sig över att de fria parkeringarna längs norra och östra Esplanadgatan nu är överfulla på grund av byggprojekten på Norragatan. Förutom att folk som är i staden för att handla ska ha plats ska även byggarbetarna parkera någonstans.
– Jag förstår inte varför folk inte parkerar i Miramargaraget. Jag trodde faktiskt att det skulle bli lika populärt som Sittkoffs men det står tomt. Ålänningarna är väl vana med att kunna köra ända upp till trappan, säger Vega Andersson.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax