DELA

Vems ansvar när hyresgäst halkar?

En person i Mariehamn bröt handleden och slog huvudet rejält vid ett fall orsakat av en isfläck i trappan.
Är det inte fastighetsbolagets ansvar att halkbekämpa yttertrapporna, frågar sig personen.
Den äldre personen har stadens fastighetsbolag Marstad som hyresvärd. Olyckan skedde för ett par veckor sedan, personen var på väg upp för utomhustrappan till andra våningen men föll handlöst bakåt i den galshala trappan.
På sjukhuset konstaterade man att en handled var bruten och man gjorde även en skallröntgen. Den skadade hyresgästen undrar om inte Marstad ska betala.
– Jag frågade men fick svaret att de inte har något ansvar och att de har satt ut sopborstar som hyresgästerna själva kan sopa med.
Personen är förtidspensionerad och bor ensam.
– Är det min skyldighet att själv hacka bort isen med kniv?

”Vår policy”
Enligt Marstads jurist Maud Hansen har man valt att låta hyresgästerna själva sköta trapporna som leder upp till loftgångarna. Däremot tar man hand om snöröjningen på i trapporna ned till tvättstugan, parkeringar och gångar
– Det här är ett problem, speciellt sådana här år när det är så mycket snö. Tyvärr räcker inte tiden till att ta trapporna helt enkelt, säger Maud Hansen.
Hon medger att det är beklagligt att en hyresgäst har skadat sig.
– Men äldre personer som bor ensamma har möjlighet att byta bostad till en med hiss. Man får kanske inte byta direkt men det brukar inte ta så länge, säger Hansen.

TANJA LÖNNQVIST