DELA

Varnar för falska fakturor

– Direkt när jag inte kände igen företagsnamnet och såg räkningsdatumet förstod jag att någonting var fel. Men de har nog försökt lura fel kärring nu, säger Birgit Kroneld, som fick två gamla ”telefonräkningar” i postlådan i tisdags.
Nu vill hon varna andra för att låta sig luras på pengar av oseriösa företag.
”Vi har tagit över fodringarna från Sonera och kräver nu att du betalar de här skulderna, annars går det vidare till fogden.”
Det är i korta ordalag vad som står i de finskspråkiga brevet som Birgit Kroneld fick på posten i tisdags. Brevet är daterat 20 april 2007 och uppges komma från ett företag som heter Sergel Oy med postadress i Lahtis. Det står även att Birgit inte har betalat två telefonräkningar till Sonera, under åren 2001 och 2002, och att slutsumman nu är 40,19 euro plus en ränta på 19,86 euro.
Brevet ser väldigt officiellt ut med både kundnummer, artikelnummer och referensnummer vid en första anblick, men Birgit Kroneld är säker på att detta företag försöker lura henne på pengar.


Sparar alla räkningar
Birgit Kroneld är noggrann och har alla räkningar och andra viktiga papper, ända sedan 80-talet, sparade i mappar. När brevet kom sökte hon upp sina Sonera-räkningar från just de perioder som uppges i ”räkningen”, och hennes kvitton visar att allt är betalat och klart. Birgit har även varit i kontakt med Sonera, som inte kunde hitta några uppgifter om obetalda räkningar i sina system.
– Jag blev misstänksam direkt när jag såg att brevet var på finska, Sonera kontaktar alltid mig på svenska, säger Birgit, som även reagerade på att det inte fanns något inbetalningskort i brevet och att referensnummer och kontonummer stod nämnda i fel sammanhang.


Blir rädda för fogden
Efter att ha försökt nå företaget Sergel via telefonnumret i brevet, utan att lyckas, har hon även kontrollerat upp bolaget via internet och nummerupplysningen. Men i går tog hon så kontakt med konsumentrådgivaren som nu utreder saken vidare.
– Hon sade att jag gjort helt rätt och att jag inte ska betala. Många kan säkert bli rädda då det hotas med fogden och betalar bara, utan att tänka efter. Man ska passa sig för sådant här, säger Birgit Kroneld.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax

tfn 528 463