DELA

Varför går du tillbaka till tidningsvärlden?

Hallå där Carl-Gustav Lindén, ålänning som lämnar TV:n och blir ledarskribent på Hufvudstadsbladet.
– Jag tycker att jobbet är intressant och Husis är ju ett modernt mediehus som kommer att publicera sig där läsarna och tittarna finns, medierna smälter alltmera samman. Dessutom är det ju en synlig plats. Den som vill syssla med åsiktsjournalistik skall publicera sig på Husis ledarsida.
Du jobbade på tidningen 1989-2003, de sista fem åren som ansvarig för ekonomiredaktionen. Har du sysslat med ledarskrivande tidigare?
– Nej inte med ledare, men jag har skrivit mycket kolumner så det är inget främmande. Med åren har jag också blivit allt mera polemisk, om det nu sedan är på gott eller ont.
När får vi läsa dina första ledare?
– Jag börjar den 1 september. Först skall jag skiva färdigt min doktorsavhandling vid Helsingfors universitet.
Vad handlar den om?
– Jag skriver om ekonomisk nationalism, samma tema som jag behandlade i min bok om landskampen mellan Ericsson och Nokia.
Hufvudstadsbladet delas ju inte längre ut på söndagarna på Åland. Har du någon åsikt om det?
– Man kan ju få hämta tidningen i Mariehamn och Godby men det är klart att för den som betalar för tidningen och varit van med att få den i brevlådan så känns det lite orättvist. I framtiden blir lösningen kanske att vi får elektroniska läsplattor som alternativ till papperstidningar. Vi har ju vant oss med mobiltelefoner också, så varför inte.
Du är född i Geta och uppvuxen i Jomala och brukar vara här på somrarna, fortsätter det?
– Visst, vi är alltid i Geta på somrarna och senast var jag på Åland för bara ett par veckor sedan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax