DELA

Vädjar om förståelse i snökaoset

Plogningsarbetet pågår för fullt och snövallarna växer runtom i landskapet efter de senaste dagarnas snöfall och vind.
– Situationen är kaotisk, nu gäller det att visa hänsyn och att alla hjälps åt. Personalen gör ett kanonjobb, säger arbetsledare Henrik Sjöblom på stadens markavdelning.
Henrik Sjöblom vill påminna om att ansvaret för röjningen och borttagandet av snövallar som bildas vid privata infarter är fastighetsägarens ansvar.
– Det händer ibland att vi hjälper till hos äldre personer som bor ensamma, men det är inte vår uppgift och i den situation vi befinner oss nu har vi inga möjligheter att hinna med sådant, säger han.

Kör natten lång
De senaste tre dygnen har staden haft 13 fordon ute i snön. Förarna har arbetat kvällar och nätter, mellan 12 och 16 timmar i sträck.
– Själv har jag sovit 10 timmar totalt de tre senaste dygnen och ska ut ikväll igen. Personalen jobbar verkligen intensivt nu och gör ett mycket bra jobb, säger Henrik Sjöblom.
Han ber om invånarnas förståelse för att de jobbar efter bästa förmåga med att få undan snön. Hos markavdelningen ringer det konstant med önskemål om plogning, och enligt Sjöblom kan det därför dröja ibland innan bilarna hinner fram.
– Och fokus måste ligga på plogningen nu. Vi kan inte köra bort snön när vi inte kommer fram med våra fordon. Det har faktiskt hänt att tvingats avbryta för att plogarna fastnat i drivorna, säger Henrik Sjöblom, som kallar situationen för ”undantagsläge”.
Vad kan ålänningarna göra för att hjälpa till?
– Försök få in fordon på den egna infarten, det underlättar väldigt mycket för oss. Och om ni är tvugna att parkera på gatan så ställ er då så nära kanten det bara går. Det försvårar vårt arbete när folk parkerar långt in på gatan för att slippa gå i snön, vi kommer helt enkelt inte fram, säger Henrik Sjöblom, som tror att man kan komma igång med sandningen till helgen.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax