DELA

Uppåt för Åland24 trots minus i fjol

Dubbelt större reklamförsäljning under 2009 jämfört med 2008 – och en kanonstart på 2010 med 183 procent högre reklamintäkter jämfört med motsvarande kvartal i fjol.
Trots att Åland24 gick på minus i fjol blev förlusten ändå betydligt mindre än året före som var tevekanalens första.
Lokal-tevebolaget Åland24 har nu verkat i två år.
– Fjolårets förlust blev 157.000 euro jämfört med 246.000 euro i förlust 2008. En kraftig förbättring även om målsättningen självklart är att bolaget ska vara lönsamt. Vi strävar efter att ekonomin ska vara i balans efter 2011, säger vd Stefan Norrgrann.
Han konstaterar att man från början var medveten om att tevebolaget skulle visa minusresultat under uppstarten.
– Därför har vi fått stöd av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

Direktsändning
Stefan Norrgrann berättar att utvecklingen av tevekanalen pågår hela tiden.
– Det finns otroligt mycket spännande saker att göra. I fredags, till exempel, var det premiär för direktsändningen från lagtingets frågestund och vi har mera på kommande. Med vår teknik och bemanning kan vi sända direkt från exempelvis bolagsstämmor, kommersiella evenemang och konserter. Det är ingen stor sak för Åland24 – vi är små och snabbfotade och håller samtidigt hög kvalitet.
Han konstaterar att Åland24 innebär en unik möjlighet i medie-Åland.
– Vi vet att mediekonsumtionen förändras och Åland24 är ett sätt för Nya Åland att vara med i framtiden. Åland24 är det enda mediet som alla kan se samtidigt, vare sig man sitter i Australien, i den åländska skärgården eller i Mariehamn.

Väcker intresse
Stefan Norrgrann berättar att de finlandssvenska mediegrupperna är genuint intresserade av det utvecklingsarbete som Åland24 bedriver, särskilt det som rör möjligheten till samarbete mellan lokaltidning och och lokalteve. Även skapandet av ett allmänt koncept för lågbudget-lokalteve följs med stort intresse, framhåller han.
Så här presenteras Åland24-året i ett pressutskick:
– Tittarundersökningarna som genomförs löpande pekar hela tiden åt rätt håll och reklamförsäljningen fördubblades under fjolåret. Under det första kvartalet 2010 var reklamintäkterna 183 procent högre än första kvartalet 2009.
– Åland24 fusionerades i fjol med teknikleverantören P 24 Media ab och ger i dag jobb åt fem personer på heltid samt frilansare.

Teknikinvestering
– Bolaget har investerat i teknik som gör det möjligt att inom kort distribuera innehållet 24 timmar i dygnet sju dagar i veckan till alla MCA:s hushåll, både digitalt och analogt, samt till alla hushåll med IPTV. Tv-veckan kommer att schemaläggas med ett varierat programutbud.
Kunder kan numera köpa till exempel presentation av ett evenemang där Åland24 producerar och sänder till alla hushåll via tv eller på webben, direkt eller i efterhand. Den här typen av program särskiljs från nyheter och annat redaktionellt material.


Trycker på Ålands radio
– Målet är att nå ut bättre till tittarna på landsbygden som i dag ser Åland24 via Smedsböle sex gånger 30 minuter varje vardag. Bolagsledningen trycker på för att Ålands radio & tv ska ge mera sändningstid till rimligt pris till Åland24 vilket skulle leda till att tittarna på landet inte diskrimineras.
– Man tycker att samhällsägda Ålands radio & tv, då de inte själva producerar tv, skulle vilja ge alla ålänningar likvärdig möjlighet att se Åland24, säger styrelseordförande Stefan Rumander och påminner om att landskapet utsåg 2009 till Företagsamhetens år.
www.aland24.ax har cirka 2.500 unika besökare per månad.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax