DELA

Upp till 15.000 flygningar över Åland varje år

Att agera hjälpreda åt enorma flygplan i ett kontor med panoramautsikt är vardagsmat för flygledningen på Mariehamns flygplats.
Trots sommaruppehållet på Air Åland är det full fart i flygtornet.
När vi kommer upp för den branta trappan och äntrar flygtornet möts vi av Paula Karppinen och Jukka Kaakinen som för tillfället hjälper en tysk flygturist att växla pengar. Den tyska mannen berättar att han och hans familj flugit från Tyskland till Litauen och sedan till Åland via Helsingfors. Stockholm är nästa stopp.
Han pekar glatt mot sitt lilla privatplan som står nedanför oss på flygfältet innan han ger sig iväg för nästa resa. Från flygtornet önskas det en trevlig flygning.


Rekord
Nyligen släpptes statistik om att överflygningarna i det finska luftrummet ökat markant under år 2011. Jämfört med år 2010 har de totala överflygningarna ökat med nästan 10 procent. Enligt Finavia är detta ett nytt rekord. Ungefär 33.000 flygningar skedde i finskt luftrum, varav mellan 12.000 och 15.000 gick ovanför Åland. I genomsnitt motsvarar detta nästan 50 överflygningar varje dag.
– Om vädret är klart och man vet åt vilket håll man ska titta kan man se alla plan som åker över Åland, säger Jukka Kaakinen.
– Och man ser dem oavsett vilken höjd de flyger på, säger Paula Karppinen.
Av dessa plan är det dock endast en bråkdel som landar i Mariehamn.
Även antalet passagerare har ökat.
– Det var ungefär 19 miljoner resenärer som flög till och från Finavias flygplatser förra året, säger flygplatschef Tanja Sabel.


Olika uppgifter
Mariehamns flygtorn har en stor yta att hålla koll på. Flygrummet de ansvarar för sträcker sig ungefär 40 km i alla riktningar från tornet och 9.500 fot upp i luften.
Detta enorma utrymme kontrolleras från flygtornet med hjälp av ett antal datorskärmar och en hel drös med knappar och spakar. Så fort en fråga angående radar eller kommande flygningar kommer upp finns all nödvändig information på någon av skärmarna inom några sekunder. Det som behövs är några flinka knapptryck från flygledarna.
Det finns ordinarie inflygningsrutter som används av de planen som landar i Mariehamn. Men ibland måste planen ta genvägar uppe i det blå för att inte blockera för andra. Detta sker vanligtvis på order från den regionala ledningen i Tammefors. Men det händer att flygledarna i Mariehamn måste gå in och peta ibland.
– Det ska vara säkert i luftrummet och då måste vi kontrollera trafiken i området över oss. Planen som lyfter måste falla in smidigt i luftrummet, säger Tanja Sabel.
För att detta ska gå smidigt har flygledarna mycket kontakt med Tammefors.
Säkerheten är väldigt viktig och därför rapporteras alla avvikelser i flygtrafiken. Tack vare detta kan flygledarna lära sig av gamla olyckor och missöden och på så vis ta kontroll över framtida händelser. Senast en stor flygolycka skedde på Åland var för snart 50 år sedan då ett plan störtade och 22 personer miste livet.


Mycket att göra
Under somrarna är den reguljära flygtrafiken nedsatt på grund av sommaruppehåll. Men detta betyder inte att flygplatsen går i ide. Hela tiden finns saker att göra: plan att guida och en radar att hålla koll på bland annat. I augusti väntas en livlig helg då en flygklubb från Schweiz planerar landa med upp mot 30 flygplan.
Förra året fick Mariehamns flygplats besök av en liknande klubb från Danmark. Då handlade det om 40 flygplan.
– Alla planen följer samma inflygningsrutt och det är vackert att se på, säger Tanja Sabel.


Bra stämning
En pilot knackar på dörren och kommer in. Han välkomnas glatt av flygledarna. En fråga om väderförhållandena ställs och efter några knapptryck från Jukka Kaakinen får piloten en detaljerad bild av både vindhastighet och andra väderförhållanden som påverkar hans flygning.
Ett spontant samtal bryter genast ut mellan piloten och Tanja Sabel. Stämningen ligger på topp, vilket den alltid verkar göra uppe i flygtornet.
– Det är så skönt att komma upp hit ibland och ta en kopp kaffe. De stora fönstrena släpper in så mycket ljus och därför är flygledarna alltid så glada, säger Tanja Sabel och skrattar.

Julia Nyback