DELA

Unika vävalster visas upp

Möbeltyg inspirerade av traditionella mönster, dukar vävda av gammalt lin, fina Nobeldukar och löpare i halmväv – det är bara några av de tiotals skickliga och vackra handarbeten som man från och med i kväll har möjligt att beundra i Finströms bibliotek i Godby.
Antböle vävkurs visar upp ett urval favoriter som vävts under de senaste 27 åren.
I kväll har utställningen ”Våra vävfavoriter” vernissage i Finströms bibliotek men Nya Åland stack sig in redan i fredags för att titta på de vävarbeten som Antböle vävkurs från Saltvik ställer ut.
Det är handarbeten som är helt i en klass för sig.
De vävande damerna, i år 17 stycken, satte sig vid stolen för 27 år sedan. Under de 9 första åren vävde de i Medis regi och efter det bildades Antböle vävkurs.
– Den fungerar som en studiecirkel inom bildningsförbundet, förklarar kursens eldsjäl och ledare, Anja Lönnblad.

Gamla traditioner
Under årens lopp har man parallellt med själva vävningen studerat gamla mönster och traditioner och medlemmarna är ständigt också på jakt efter gammalt, grovt lingarn som kan finnas hemma på vindarna. Resten av materialet införskaffas både här hemma på Åland, i Finland och i Sverige.
Vävkursen deltar i det stora folkdräktsprojektet som har pågått i några år och som ännu fortsätter. Kyrkotextiler till Saltviks församling har man också hunnit med och naturligtvis vävs det i klubben massor för eget bruk.

Ett Mekka
– Fast det mesta jag väver ger jag bort i dag, säger Åsa Lundberg och visar upp en fantastisk duk som hennes dotter har fått i födelsedagspresent.
I den utställning som nu öppnar är det just de privata arbetena som man väljer att visa upp för allmänheten. Här finns vävda bokpärmar, små och stora dukar, löpare, sjalar, plädar, kuddar, möbeltyg och mattor.
Ett Mekka för en handarbetsintresserad men säkert också givande för alla som uppskattar gediget hantverk.
Utställningen pågår till den 27 oktober.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax