DELA

Unika filmer om Apollo 3

För 30 år sedan filmade Carl-Johan Möller livet ombord på Vikingfärjan Apollo 3.
Nu premiärvisas filmen på en fest för Sliterederiets personal.
Maskinmästaren Carl-Johan Möller var filmintresserad och skaffade sig en super 8-kamera på 70-talet. När han kom hem från ett utlandsjobb 1978 fick han ett vikariat på Sliterederiets Apollo 3, en av de sista ångbåtarna som gick i kryssningstrafik på Ålands hav.
– Tack vare det fick jag chiefpapper på både motor och ånga. Det är inte många som har det, säger han.
Han tog kameran med sig ombord och gjorde inte bara en, utan två stumfilmer som är mellan 20 och 25 minuter långa. Den ena handlade om livet ombord ur besättningens synvinkel. Möller dokumenterade både arbete och fritid.
Den andra filmen var tänkt som reklam. Möller kom överens med befälhavaren Lasse Mattsson om att den filmen kunde visas för pensionärsföreningar, syjuntor och andra målgrupper. Den visar kryssningsresenärer som roar sig i restaurangen och i danssalongen, varvat med närbilder på Marlboro-cigarretter och VAT 69-whisky.
– Det gjorde vi för att få sponsorer, säger Möller.
Det var inga problem att få passagerare att ställa upp även om filmjobbet var allt annat än diskret. Möller släpade runt på en stor och tung lampa ombord för att få rätt ljus.

Överförs till dvd
Men av någon orsak visades ingen av filmerna då och de har samlat damm i Möllers arkiv sedan dess. I vintras köpte han en super 8-projektor och konstaterade att det som han filmade för 30 år sedan nu har ett historiskt värde. Nu överförs filmerna till dvd.
Den 25 oktober skall åtminstone filmen om besättningens vardag premiärvisas på Arkipelag. Då samlas tidigare anställda på Slite-rederiet på Arkipelag för en nostalgiafton, berättar Sven-Åke ”Sågen” Gustafsson.
Då visas också Sveriges TVs dokumentär från 1986 om Slite-redaren Carl Bertil Myrsten. Sågen ser träffen som en festlig final för den så kallade Sliteklubben, som först träffades 2003, tio år efter konkursen.
– Det har varit en del konstiga svängningar bland Slitebesättningen genom åren. En stor del blev företagare på Åland. Och två av barkillarna blev sjökaptener!

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax