DELA

Tyst protest mot våldtäkt

Gårdagens tysta demonstration mot våldtäkter fick många förbipasserande att stanna upp.
Alla som Nya Åland pratade med kopplade ihop protesten med den misstänkta våldtäkten i Mariehamn nyligen.
Två anonyma tjejer låg helt tysta i kylan vid Sittkoffstatyn på Torggatan under eftermiddagens julrusch.
Deras ansikten var täckta av dukar med orden ”chock” och ”apatisk” textade med tusch. Bredvid dem fanns ett plakat med texten ”Varsågod att våldta mej – jag har ingen talan, du får inget straff”.
Ingen av tjejerna gav någon förklaring, men alla förbipasserande – inklusive reportern – kopplade protesten till den våldtäkt som en ung kvinna anmälde att hon utsatts för av en man på Nabben förra veckan.
Bara två dygn efter den misstänkta våldtäkten grep polisen en 30-årig man som man ansåg sig ha så starka bevis mot att han begärdes häktad. Det framgick också att mannen misstänktes för att ha ofredat också många andra kvinnor och en 14-åring.
Tingsrätten – i praktiken en enskild domare – valde ändå att släppa mannen fri. Han fick inte heller något reseförbud. Domarens motivering var att kvinnan inte tvingades till sex eftersom det inte förekom våld eller hot. Hon var inte i vanmakt och hon gjorde inte heller motstånd.
– Tingsrätten anser inte att det som har hänt handlar om brott. Det uppfyller inte de juridiska krav eller förutsättningar som gäller för definitionen av ett sexuellt brott, konstaterade kommissarie Olof Lindqvist som inte höll med om domarens tolkning.
Julia Olofsson stannar till och läser på plakatet.
– Fruktansvärt, säger hon.
Har du blivit försiktigare efter anmälan om den misstänkta våldtäkten?
– Jag har tänkt på det, och jag går nog hem från jobbet på eftermiddagarna. Men det är sällan jag tar en promenad ensam på kvällen, förutom i centrum.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre