DELA

Tvärsanstölder upp i rätten

Ungdomslokalen Tvärsan i Mariehamn utsattes under våren för tre inbrott. I fredags ställdes de misstänkta inför rätta.
I januari, mars och april bröt sig någon in på Tvärsan i Mariehamn. Vid det första tillfället stals 20 euro i kontanter, vid det andra tillfället stals drygt 300 euro, en playstation 2 konsol, flera playstationspel, en digitalkamera, en i-pod samt godis, och vid det tredje tillfället stals 31 playstationspel, en gitarr, mediciner och mat.
Tre unga män ställdes i går inför rätta i Ålands tingsrätt. En av männen sitter häktad, misstänkt för att ha varit inblandad vid alla tre tillfällen, medan de övriga två endast misstänks för inbrottet i april.


Förnekar ett av brotten
Rätten börjar med att ta upp de brott där bara en av männen är misstänkt. Mannen förnekar att han brutit sig in på Tvärsan i januari.
– Det har jag inget minne av, säger han.
Landskapsåklagare Jens-Erik Budd undrar om det betyder att möjligheten kan uteslutas. Mannen konstaterar att det kan den inte, eftersom han under den här tiden på grund av missbruk i bland har gjort saker som han i efterhand inte minns.
Vad gäller stölden i mars så erkänner mannen brottet, men han förnekar att han skulle ha tagit i-poden från Tvärsan.


Ljugit i polisförhör
Landskapsåklagaren går sedan över till att läsa upp gärningsbeskrivningen för inbrottet i april. Han berättar att de tre männen ska ha brutit sig in på Tvärsan tillsammans och stulit flera playstationspel och en akustisk gitarr. Senare på kvällen ska två av männen ha återvänt för att stjäla mat och mediciner.
Två av männen erkänner att de varit in på Tvärsan vid tillfället, medan den tredje bestrider åtalet, något som backas upp av en av de andra.
– Jag har tänkt mycket på det nu i efterhand och jag har kommit på att han aldrig var med in på Tvärsan, han skjutsade oss bara dit och sedan kom han och hämtade oss.
Landskapsåklagaren påpekar att det här uttalandet inte överensstämmer med vad mannen sagt i polisförhöret, där han har sagt att alla tre var in på Tvärsan.
– När jag vaknade i cellen kom jag inte ens i håg vad jag hade gjort för att hamna där. I polisförhöret säger man det man tror att poliserna vill höra, man säger det man kommer ihåg, och sedan lägger man till lite för att man ska slippa därifrån. Därför blir det ofta fel i förhören. Nu i efterhand har jag kommit på det här, så då måste jag säga det.


Flera stölder
Två av männen är även misstänkta för bruk- och innehav av narkotika.
Den häktade mannen ska ha injicerat subutex samt haft en liten bit hasch på sig vid tillfället, något som han förnekar. Den andra mannen ska ha tagit subutex samt haft en bit hasch och en narkotikaklassad tablett i sin lägenhet, åtalspunkter som mannen erkänner i rätten.

MALIN LUNDBERG