DELA

Tusentals ålänningar struntar i tv-avgift

Bara 60-65 procent av ålänningarna betalar radio och tv-avgift och landskapet går årligen miste om enorma summor i licensavgifter.
I ett brev till landskapsregeringen vädjar styrelsen för Ålands radio och tv om krafttag för att täppa igen det stora svinnet.
Alla åländska hushåll som har en tv- eller radioapparat är skyldiga att betala en årlig licensavgift. För närvarande ligger avgiften på 220 euro i året.
Men enligt insatta personer som Nyan talat med är det förhållandevis få som bryr sig om att betala. Samtidigt som exempelvis Sverige och Finland bägge ligger på nivåer över 90 procent i andel betalande hushåll, ser statistiken för Åland klart dystrare ut.
Enligt Yngve Påvall, ledamot i styrelsen för Ålands Radio och tv Ab, går landskapet årligen miste om upp mot 800.000 euro i obetalda licensavgifter. Han är mycket kritisk till hur landskapsregeringen sköter ärendet.
– Ingen vid landskapsregeringen har haft koll. Uppenbarligen bryr de sig inte heller. Hur ska vi kunna ha som mål att få till en bra utveckling inom radio och tv på Åland om man inte gör något åt det här? Jag tycker det är så dåligt! säger Yngve Påvall.
Till skillnad från Sverige och Finland riskerar man på Åland inga böter om man inte betalar tv-licensen. Detta är enligt Yngve Påvall – som nyligen återvänt till Åland efter 40 år i Sverige – en av de viktigaste orsakerna till att läget ser ut som det gör.
Också Ålands Radio och tv:s vd Pia Rothberg-Olofsson anser att statistiken är oroande. Hon är försiktigare i sina uttalanden än Yngve Påvall och vill helst invänta arbetsgruppens betänkande, men konstaterar ändå:
– Siffrorna är helt klart alarmerande. Det måste bli ökade kontroller och införas påföljder enligt strafflagstiftning också på Åland, säger hon.
Läs mer i papperstidningen!

Mårten Arvidsson