DELA

Turisttåg kör utan tillstånd

Röde orms turisttåg kör för närvarande utan trafiktillstånd. Polisen känner till det men inväntar landskapsregeringens beslut i ärendet.
Landskapsregeringen inte hunnit behandla ärendet om förnyat trafiktillstånd för Röde Orms tåg, vilket leder till att Röde Orm för närvarande kör utan officiellt tillstånd. Det påpekar en messare till Nya Åland.
– Vart femte år ansöker vi om förnyat tillstånd. Det har vi gjort i 40 års tid, säger Röde orms vd Uffe Grüssner.
Det senaste tillståndet gick ut den 21 juni. Röde Orm lämnade in ansökan om förnyat tillstånd i maj, men har inte fått svar än.
– Det är bara en formsak, säger Grüssner. Det är en annan sak om det skulle vara ett nytt tillstånd. Nu blir det liggande eftersom det inte är första prioritet.

Vet om det
Nina Rasmus vid Ålands polismyndighet bekräftar att man vet om att Röde orm saknar tillstånd, men att det finns en ansökan inlämnad.
Ser polisen mellan fingrarna med detta eftersom ni vet att det finns en ansökan inlämnad?
– Polisen ser aldrig mellan fingrarna. Men vi känner till det och överkommissarie Lars-Ove Styrström har varit i kontakt med landskapsregeringen.
Veronica Johansson vid landskapsregeringen säger att om man lämnar in ansökan inom utsatt tid är det praxis att polisen inte stoppar trafiken när det handlar om förnyelse av tillstånd.
– Ärendet är under behandling, säger hon.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax