DELA

Trobergshemmet granskar de boendes läkemedel

Trobergshemmet har startat ett samarbete med Nya Apoteket för att gå igenom de boendes läkemedel.
Projektet tog form sedan det visat sig att många äldre överdoseras på svenska äldreboenden.
Äldreboendet Trobergshemmet i Mariehamn påbörjade tillsammans med Nya apoteket projektet med läkemedelsgenomgångar i januari i år.
– Vi hade börjat märka med alla skriverier i media och forskning kring äldre personer att de ibland äter fel mediciner och överlag mycket mediciner, säger vårdchef Ritva Eklund.
Farmaceuten Nicolina Lindqvist håller i projektet. Hon är utbildad i Sverige där hon tidigare medverkat i större projekt kring läkemedelsgenomgångar på äldreboenden. Där visade det sig vara vanligt att de äldre felmedicinerades.
– Resultatet från Sverige blev att vi kunde minska mediciner utan att patienter mår sämre av det, säger Nicolina och tillägger att det varit fall där patienten till och med vaknat upp efter att de plockat bort mediciner.
Genomgången på Trobergshemmet görs en gång i månaden tillsammans med en läkare och sjuksköterska under en schemalagd rond.
– Det tar en timme ungefär. Då försöker vi gå igenom så många som möjligt, säger Nicolina.
Innan ronden får Nicolina in medicinlistorna på klienterna och en uppskattning av de symptom som klienten har. Utifrån det avgör hon om det är något som kan göra att den äldre inte mår bra.
Hittills har 14 boendes läkemedel undersökts. I genomsnitt görs ungefär en ändring per klient.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall